Fudbalska reprezentacija Andore sinoć je protiv Moldavije okončala period od 21 godine čekanja na prvu pobjedu u kvalifikacijama za evropska prvenstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Andora je prethodno izgubila svih 56 utakmica u kvalifikacijama za evropska prvenstva koje je odigrala od 5. septembra 1998. godine i duela sa Armenijom. Od kako je postala članica Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Svjetske fudbalske federacije (FIFA) 1996. godine Andora je imala svega dvije pobjede u takmičarskim utakmicama, ali obje u kvalifikacijama za svjetska prvenstva. Tom treba dodati i četiri trijumfa u prijateljskim utakmicama.

Junak Andore u sinoćnjem duelu bio je Marc Vales koji je u 63. minuti glavom proslijedio loptu u mrežu Moldavije za veliku pobjedu rezultatom 1:0.

Nakon sedam odigranih kola u grupi H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine Andora je pobjegla sa dna tabele i zauzima peto mjesto sa tri boda, koliko ima i posljednjeplasirana Moldavija. Na vrhu tabele su Turska i Francuska, koje su sa po 18 bodova gotovo osigurale plasman na EURO, a slijede Island sa 12 i Albanija sa devet.