open-navfaktor-logo
search
Analiza
Videoigre igra više od tri milijarde ljudi
Novi izvještaj analitičke agencije DFC Intelligence pokazao je da od sredine 2020. u svijetu postoji 3,1 milijarda konzumenata videoigara.
17.08.2020. u 09:45
get url
text

Budući da na svijetu ima gotovo osam milijardi ljudi, to znači da oko 40 posto populacije na ovaj ili onaj način igra videoigre. Dio tržišta koji bilježi najveći rast je povezan s igrama na pametnim telefonima, a na njih otpada više od polovice konzumenata videoigara.

Od spomenute tri milijarde, oko osam posto ukupnog broja otpada na one koji igre igraju na konzolama, ali ova skupina bilježi i najveću potrošnju po korisniku.

Milijardu i 500 miliona ljudi, ili 48% konzumenata videoigara, su oni koji igraju na PC-ju, ali važno je istaknuti da su to ujedno i igrači koji paralelno s računalom koriste konzole i pametne telefone.

Izvještaj DFC-a otkriva i gdje živi najveći broj igrača, a tu dominira azijsko tržište s 1,42 milijarde igrača.

Europa je na drugom mjestu sa 668 miliona konzumenata, Latinska Amerika ih ima 383 miliona, a Sjeverna Amerika 261 milion.

Što se pak igrača na pametnih telefonima tiče, na Aziju otpada 53 posto, slijede Europa sa 17 posto, Južna Amerika s 11 posto, Bliski istok i Sjeverna Afrika sa sedam posto i Sjeverna Amerika sa četiri posto.

A što se najpopularnijih igara tiče, u julu 2020. najprodavanija igra bila je Ghost of Tsushima, na drugom je mjestu Call of Duty: Modern Warfare i na trećem Paper Mario: The Origami King. Naravno, ova lista ne uključuje mobilne i besplatne igre kao što je mega uspješni Fortnite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.