open-navfaktor-logo
search
BIHAMK upozorava
Vidljivost smanjena zbog magle, radovi na brojnim putnim pravcima
U jutarnjim satima smanjena je vidljivost zbog magle u kotlinama i uz riječne tokove, posebno u centralnim i istočnim krajevima
13.09.2018. u 08:46
get url
text

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja upozorava se na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim putnim pravcima učesnicima u saobraćaju savjetuje se da budu oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas, na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik - Bugojno, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Bugojno - Donji Vakuf - Travnik, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore izvode se na regionalnom putu R-474 Jelah - Piljužići, zbog čega je na ovoj dionici na snazi obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje - Sivša - Tešanjka - Jelah, dok vozila do 7,5 tona mogu koristiti i pravac Jelah Polje - Kalošević - Jelah.

Sanacioni radovi izvode se i na autoputu A-1 na dionicama Sarajevo zapad -Lepenica i Visoko - Kakanj, kao i na magistralnim putevima M-18 Semizovac - Olovo-Kladanj i M-16 Banja Luka - Crna Rijeka -Jajce.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Izmjene u režimu saobraćaja:

Autoput

A-1 Sarajevo zapad - Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Visoko - Kakanj, zbog izvođenja radova na mostu kod petlje Visoko, saobraća se usporeno, jednom trakom.

Magistralni putevi:

M-5 Hrenovica - Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-16 Banja Luka - Crna Rijeka - Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-16.1 Klašnice - Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), zbog izvođenja neophodnih radova na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

M-16.4 Novi Travnik - Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas saobraćaj teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno - Donji Vakuf – Travnik - Nević Polje. Putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

M-17 Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

Donja Jablanica - Drežnica, zbog snimanja spota, do 15.09. moguće su 5-minutne obustave saobraćaja.

Vrapčići - Mostar, zbog izvođenja radova javne rasvjete, tokom dana saobraća se sporije uz povremeno naizmjenično propuštanje vozila jednom trakom.

M-18 Semizovac - Olovo, zbog radova na mostu preko rijeke Ljubine kod Srednjeg vozila saobraćaju novoizgrađenom obilaznicom u blizini.

Olovo - Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.

Brod na Drini - GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sarajevo - Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju.

Regionalni putevi

R-414 Banja Luka - Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-418 Prozor - Tomislavgrad, zbog sanacionih radova na dionici Podbor - Aćimići potpuno je obustavljen saobraćaj. U vrijeme obustave alternativni pravac za putnička vozila je kroz naselje Sopot, a za teretna vozila M-16.2 Bugojno ili R-419 preko Blidinja.

R-442b Dejčići – Sinanovići - Umoljani, zbog snimanja spota, do 15.09. moguće su obustave saobraćaja (pravac prema Dejčićima, Sinanovićima, Visočici i Umoljanima).

R-445 Lješevo - Visoko, zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta, vozila saobraćaju usporeno u vremenskom periodu od 07 do 19 sati.

R-454a Bratunac - Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-458 Lopare - Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-473 Nemila - Bistričak, zbog izvođenja sanacionih radova, u vremenu od 07 do 17 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja.

R-474 Jelah - Piljužići, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, na regionalnom putu R-474 Jelah - Piljužići, na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje – Sivša – Tešanjka - Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje – Kalošević - Jelah.

R-475a Karan - Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

Kanton Sarajevo

- Zbog izvođenja radova u ulici Derebent (od raskrsnice sa ulicom Zaima Šarca do raskrsnice sa ulicom Himzarina) od 07 do 16 sati obustavlja se saobraćaj. Vozila pravnih i fizičkih lica sa sjedištem/prebivalištem u ulici Derebent će se propuštati, a za vrijeme obustave alternativni pravci su Zaima Šarca - Bjelave i Višnjik – Himzarina - Bjelave.

- Zbog radova na ugradnji završnog sloja asfalta, u vremenu od 08 do 16 sati, dolazi do obustave saobraćaja na lokalnom putu Tarčin - Bioča. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativni pravac Bioča – Budmolići – Češće - Tarčin.

- Zbog izvođenja radova na sanaciji i rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže, u ulici Bistrik (od spoja sa ulicom Toka do spoja sa ulicom Bjelavica) od 07:30 do 17:00 sati potpuno je obustavljen saobraćaj. Alternativni pravci za vrijeme privremene potpune obustave su: Bistrik – Toka - Bjelavica i obratno.

- Zbog izvođenja radova od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulicama Širokac (od spoja sa ulicom Kovači do spoja sa ulicom Vratnik Mejdan) i Vratnik Mejdan (od spoja sa ulicom Širokac do spoja sa ulicom Jekovac). Alternativni pravac za vrijeme obustave je Kovači –Ploča - Mustafe Dovadžije -Vratnik Mejdan - Carina i obratno.

- Zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati saobraćaj se obustavlja u ulici Kemal Begova (od spoja sa ulicom Alipašina, do spoja sa ulicom Koševo), Za vrijeme privremene obustave alternativni pravac je Alipašina – Koševo - Danijela Ozme.

- Zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati saobraćaj se obustavlja u ulici Munira Gavrankapetanovića (od spoja sa ulicom dr. Kasima Begića do ulaza na pijacu Stup). Za vrijeme privremene obustave alternativni pravac je dr. Kasima Begića - Aleja Bosne Srebrene - Kurta Schorka i obratno.

- Zbog sanacionih radova, u vremenu od 08 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Avde Palića (od spoja sa ulicom Porodice Dizdarević do broja 132).

- Zbog sanacionih radova, u vremenu od 08 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Numan Paše Ćuprilića (od spoja sa ulicom Ibre Ćeske do spoja sa ulicom Viteška).

- Zbog izgradnje kružnog toka raskrsnice, saobraća se usporeno na raskrsnici ulice Hadželi sa regionalnim putem R-442a  (u Hadžićima).

- Zbog izvođenja radova na izgradnji kolektora potpuno je obustavljen saobraćaj na putu Hadžići-Kasetići, na dijelu od skretanja za objekat "Kasarna Žunovnica" do naselja Kasetići. Alternativni pravac za vrijeme obustave saobraćaja je: Hadžići - ulica Žunovačka - ulica Tinohovska - naselje Kasetići.

- Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice ulica Hrasnička cesta - Umihane Čuvidine - Seada Bublina obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.

- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smjer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

- Zbog izvođenja radova izmijenjen je režim saobraćaja u ulicama: Iza Gaja, Himze Polovine, Gradačačka, Olovska, Derviša Numića, Kasima efendije Dobrače, Paljevska, Butmirska cesta (most Alije Izetbegovića), Ložionička, Novopazarska, Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hadželi, Stari drum i Poljine, saopćeno je iz BIHAMK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.