Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vrijeme optužuju hrvatsku policiju za sistemsko loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu EU-a. Snage sigurnosti optužuju za ekstremno nasilje, kolektivno protjerivanje migranata i uskraćivanje azila, što službeni Zagreb uporno odbacuje.

Povjerenica VE-a za ljudska prava Dunja Mijatović kaže da izvještaji o nasilju stižu i dalje, unatoč tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

- Ono što još više zabrinjava jest što ti izvještaji ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da se policajce i dalje ne kažnjava za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava - rekla je Mijatović u saopćenju. 

Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih udruženja i istraživačkih novinara i podsjeća da su "alarm" osim njih digle nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela VE-a i UN-ove posebne izvjestitelje.

Mijatović je ponovno pozvala hrvatske vlasti da prekinu s "pushbackovima" i nasiljem na granici te da počnu kažnjavati policajce odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava migranata, prenosi Hina.

- U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora VE-a za sprečavanje torture (CPT) o njegovu hitnom posjetu Hrvatskoj u kolovozu prošle godine koji uključuje intervjue i ljekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriju Hrvatske i nasilno vratili u BiH - stoji u saopćenju visoke dužnosnice VE-a.