open-navfaktor-logo
search
Provedba presuda
Vijeće Evrope upozorilo BiH: Provedite odluke Evropskog suda do oktobra 2021.
Vijeće Evrope poziva sve političke zvaničnike i relevantne institucije da što prije nastave sa potrebnim konsultacijama te da poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali da se sadašnje kršenje obaveza BiH prema Konvenciji, a naročito članu 46, okonča prije narednih izbora 2022. godine
12.06.2019. u 13:07
get url
text
Sastanak Vijeća Evrope na temu izvršenja presuda

Vijeće Evrope je na posljednjoj sjednici, na kojoj se govorilo o izvršenju presuda, upozorilo vlasti u našoj zemlji da "prekinu kontinuirano i dugotrajno kršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava prije narednih izbora 2022. godine" te da ojačaju saradnju sa Vijećem Evrope, a naročito Venecijanskom komisijom.

Vijeće je, s tim u vezi, podsjetilo na odluku iz septembra 2018. godine, kojom je upozoreno da očuvanje postojećeg diskriminirajućeg izbornog sistema, bez provođenja odluke u predmetu "Sejdić i Finci" i ostalih presuda, predstavlja jasno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i očiglednu povredu bezuvjetnih obaveza BiH prema članu 46. Konvencije, a time i obaveza kao države članice Vijeća Evrope.

Vijeće Evrope u tom kontekstu ponovo naglašava da sam Ustav zahtijeva da sve osobe na teritoriju cijele BiH uživaju jednaka prava i slobode utvrđene Konvencijom "koja se direktno primjenjuje i ima prioritet nad svim drugim zakonom" te da sva tijela vlasti imaju bezuvjetnu obavezu da pronađu načine i sredstva, u okviru svojih nadležnosti, da okončaju sadašnje kršenje, tako da se sve osobe imaju pravo kandidirati na svim izborima, uključujući i one za Dom naroda i Predsjedništvo.

Uočavajući poteškoće koje proizilaze iz problema sa formiranjem vlasti nakon prošlih izbora, Vijeće Evrope naglašava važnost ponovnog pokretanja reformi bez daljeg odgađanja i njihovo utvrđivanje kao najvišeg prioriteta kako bi se iskorijenila postojeća diskriminacija u izbornom sistemu.

Vijeće Evrope poziva sve političke zvaničnike i relevantne institucije da što prije nastave sa potrebnim konsultacijama te da poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali da se sadašnje kršenje obaveza BiH prema Konvenciji, a naročito članu 46, okonča prije narednih izbora 2022. godine.

U tom kontekstu pozivaju i na jačanje saradnje sa Vijećem Evrope te korištenje stručne pomoći koja stoji na raspolaganju unutar organizacije, a naročito Venecijanske komisije. Podsjećanja radi, Venecijanska komisija je bila involvirana u prošlogodišnje pregovore vezane za provedbu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", ali su se savjetima i smjernicama te institucije usprotivili zvaničnici HDZ-a BiH.

Vijeće Evrope je odlučilo ponoviti poziv nadležnom ministru BiH na razmjenu mišljenja sa Komitetom na 1362. sastanku, zakazanom za decembar 2019. godine, o napretku postignutom u razvoju i provedbi strategije potrebne za postizanje ustavnih i zakonskih dogovora prije oktobra 2021. godine, godinu prije narednih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.