Gradsko vijeće Zenice većinom glasova odbilo je prijedlog Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića za rješavanje aktuelne problematike u JKP "Zenicatrans – prevoz putnika" d.d. Zenica.

Po prijedlogu Grada, to bi javno preduzeće, koje je dužno oko sedam miliona KM, trebalo biti prodano nekom privatnom preduzeću, a za što bi bio raspisan javni poziv za izbor najboljeg ponuđača.

Do tada bi, kazao je Kasumović, Grad dijelom sufinansirao nedostajući dio sredstava za funkcioniranje preduzeća.

Međutim, vijećnik Mensud Keleštura iz A-SDA, koji je bio protiv prodaje, predložio je zaključak da se tom preduzeću iz budžeta uplati od menadžmenta traženih 400.000 KM subvencije za plaće i druge troškove te do kraja godine dodatnih 150.000 KM mjesečno za ratu poreznog duga te obnovu voznog parka.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili takav prijedlog, ali je gradonačelnik Kasumović kazao da su donijeli nezakonitu odluku.

-Samo trebate reći odakle! U budžetu to nema predviđeno - upozorio je Kasumović, koji je ustvrdio kako se to gradsko javno preduzeće na tržištu ne može "nositi" s privatnim preduzećima.

Kasumović je vijećnicima poručio da raspišu referendum građana s pitanjem: Da li ste za to da se "Zenicatransu“ da 15 miliona KM"? Grad je, istakao je Kasumović, trenutno dužan 44.130.000 KM.