open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Vijeću ministara BiH upućen budžet institucija za ovu godinu
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputilo je danas nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u proceduru usvajanja u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
27.05.2022. u 15:35
get url
text

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ustvrdio je da je ministarstvo na čijem je čelu "u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na Dokumentu okvirnog budžeta i ovogodišnjem budžetu".

- Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za period 2022-2024. godina usvojen je 30. marta te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva finansiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo finansija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se dalje bez poteškoća nastavi daljnja procedura usvajanja budžeta - rekao je Bevanda, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

VEZANI TEKST - Oštre kritike Američke ambasade: HDZ BiH je licemjeran!

Globalni fiskalni okvir se čekao mjesecima jer su njegovo usvajanje odbijali članovi Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine koji dolaze iz Vlade RS-a, i to iz SNSD-a. Nakon što je usvojen, kolegij Vijeća ministara BiH, čiji je Bevanda član, je dogovorio da se do 25. aprila uradi nacrt budžeta, što se nije desilo. 

Nakon Vijeća ministara, budžet mora proći Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koji je ustavni predlagač budžeta. Potom Predsjedništvo BiH prijedlog budžeta šalje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Zbog nepostojanja budžeta, koji je planirao sredstva za održavanje Općih izbora, Centralna izborna komisija BiH je predložila odluku o dodjeli dijela akumuliranog viška prihoda iz proteklih godina. Ova odluka nije stigla ni do dnevnog reda Vijeća ministara BiH zbog protivljenja ministara iz HDZ-a, tako i Bevande. 

Iz Ministarstva finansija i trezora su podsjetili da je Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi oko 1,07 milijardi KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.