open-navfaktor-logo
search
"Blagovremena" reakcija
Virus do i od ponedjeljka: Šta će u praksi značiti konfuzna odluka donesena u Doboju?
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković te resorni ministri, na današnjem sastanku u Doboju donijeli su odluku koja je u najmanju ruku nedorečena i otvara brojna pitanja. 
13.03.2020. u 22:44
get url
text

Odluka glasi: Svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva moraju ići u izolaciju u trajanju od 14 dana. Odluka stupa na snagu 16. marta (ponedjeljak) u šest sati.

Takav prijedlog došao je iz Vijeća ministara BiH, tačnije od predsjedavajućeg Tegeltije. Obrazloženje koje se spominjalo na tom sastanku je, navodno, potreba da se svim građanima ostavi dovoljno vremena da budu upoznati sa ovom odlukom!? Da razmisle hoće li doći u BiH ili ne. Da se privrednicima da prostora da završe započete, neodložne poslove, da robe prođu granične kontrole i tome slično. Za početak, u 2020. godini, u vremenu kada gotovo svi imaju pristup internetu, takve informacije se saznaju u roku - odmah. 

S obzirom na obrazloženje da će biti reduciran broj graničnih prijelaza za ulazak putnika i roba i da nema dovoljno sanitarnih inspektora trenutno na granicama, logično je da inspekcijama treba neko vrijeme da se organiziraju. I ponedjeljak je, iz te perspektive, dobar datum za početak provođenja mjera. Međutim, o tome je država, tačnije Vijeće ministara na čelu sa Tegeltijom trebalo razmišljati mnogo ranije, a ne na vrat-na nos, čak i nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju. S obzirom da je "prespavao" vrijeme u kojem je trebao reagirati, iz Tegeltijine perspektive, kako je večeras i rekao - "institucije u BiH reagirale su blagovremeno". 

Šta će se dešavati do ponedjeljka i od ponedjeljka? Moglo bi biti haotično, blago rečeno. 

U najkraćim crtama: Svi koji su na godišnjim odmorima ili borave van države iz bilo kojeg drugog razloga, za očekivati je da će požuriti da se vrate u BiH prije ponedjeljka kako ne bi morali u samoizolaciju. Za očekivati je popriličnu pometnju na graničnim prijelazima tokom vikenda. Na graničnim prijelazima i sada se vrši pojačan nadzor, ali ipak niko od bh. državljana ne mora u (samo)izolaciju ukoliko za to nema prijeke potrebe. 

Ono što se dešava trenutno, a bit će tako do ponedjeljka ujutro, je scenario u kojem veliki broj građana BiH koji su i boravili u zemljama sa intenzivnom transmisijom virusa COVID-19, na graničnom prijelazu tvrde kako su zapravo bili u susjednim zemljama. Jer u pasošu (uglavnom) nema dokaza o njihovom potpunom, detaljnom kretanju kroz, naprimjer, evropske zemlje među kojima su i one sa visokim procentom oboljelih. To nije izmišljena priča, o tome svjedoče uposlenici nadležnih institucija, a uostalom javno se takvo što spominjalo i na konferencijama za medije tih institucija te njihovim saopćenjima.  

Što se tiče odluka koje su trenutno na snazi, a tiču se stranih državljana, od prije (tek) tri dana u BiH ne mogu ući državljani Italije, Irana, Južne Koreje i Kine (Wuhan). To je zvanična odluka donesena na nivou BiH, a koju je javnosti saopćio i potpisao ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. Iz Granične policije su naknadno (tek danas) dali dodatna pojašnjenja.

- Prema predloženim mjerama Ministarstva civilnih poslova, kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španije, kao i ostalim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, policijski službenici Granične policije ili sanitarni inspektori, ustupaju im sanitarni upitnik na popunjavanje, koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lične podatke, mjesto i vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kontakt telefon. Ujedno im daju i upute (letke) na koji način postupati i kome da se obrate ako se dogodi da naknadno, za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju simptome koronavirusa. Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici GP ili sanitarni inspektori obavještavaju Zavod za javno zdravstvo da poduzima mjere koje su u njihovoj nadležnosti i po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta (također, prema njihovim informacijama, svi putnici iz navedenih zemalja moraju u samoizolaciju narednih 14 dana) - navodi GPBiH. 

- Svim bh. državljanima i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u FBiH iz navedenih zemalja (pobrojanih u saopćenju GPBiH) izdaje se rješenje o obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana - navela je to jučer Federalna uprava za inspekcijske poslove. 

Nakon svega ovoga dolazimo do zaključka o potpuno apsurdnoj situaciji, a koja prema postojećem stanju glasi: Državljani BiH, odakle god da dođu, od ponedjeljka će morati u obaveznu samoizolaciju. Državljani, primjera radi, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Austrije, Švicarske..., neće morati u samoizolaciju!? Da stvar bude apsurdnija, ilustrirat ćemo primjerom državljana BiH koji će, recimo, tokom vikenda putovati u Crnu Goru. Ako se vrate u BiH u ponedjeljak ujutro, morat će u samoizolaciju. Uz napomenu da Crna Gora trenutno nema niti jedan slučaj koronavirusa. Istovremeno, državljanin Crne Gore koji uđe u BiH, ne mora u samoizolaciju. Ili državljani BiH koji uđu iz Srbije i Hrvatske, morat će u samoizolaciju, državljani ovih susjednih zemalja koji uđu u BiH moći će se slobodno kretati!? Hrvatska i Srbija, podsjećanja radi, u ovom momentu imaju veći broj oboljelih nego BiH. 

- Na dnevnoj osnovi ćemo procjenjivati da li je potrebno uvoditi nove restriktivne mjere ili je eventualno potrebno smanjivati broj restriktivnih mjera - kazao je danas Tegeltija.

Za nadati se da država u ovakvim situacijama radi i vikendom i da će ipak premijeri, tačnije Vijeće ministara, donijeti nove restriktivne mjere ili bar otkloniti nedoumice, objasniti "šta je pisac htio reći" i kakvu logiku vide u tome što su danas zaključili. 

VEZANI TEKST - Svi građani BiH koji dođu iz inostranstva moraju u izolaciju

Bosna i Hercegovina, suprotno tvrdnji koju je Tegeltija iznio pred novinarima, nije reagirala blagovremeno. Država, konkretno Vijeće ministara, nije bila u stanju čak ni učiti iz tuđih grešaka, konkretno Italije. Ta zemlja je, što su i sami priznali, u početku prilično neozbiljno shvatala situaciju, nikakvih ograničenja na granicama nije bilo, da bi tek naknadno počela sa restrikcijama. Potom su napravili još jednu grešku - "procurile" su, a potom su i zvanično saopćene mjere vezane za ograničenje kretanja i karantin određenih regija. Desilo se očekivano - ljudi su se "razbježali" i područje koje je zahvatio virus naglo se proširilo. 

Zemlje poput Turske sa 80 miliona stanovnika, pa čak i mala Crna Gora, na vrijeme su prepoznale šta im je činiti. Rezultat tih mjera je vidljiv. 

Naša zemlja današnjom odlukom, prvenstveno Tegeltije, ostavila je cijeli vikend za (ne)provođenje ionako konfuznih odluka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.