open-navfaktor-logo
search
Pravne začkoljice
Višesatna drama u Mostaru: Porodicu Smoljo žele deložirati iz stana koji su uredno kupili
Nakon višesatne drame u mostarskom naselju Balinovac izostala je deložacija porodice Smoljo iz Mostara, a radnici Ministarstva graditeljstva HNK, policija i vatrogasci udaljili su se na svoja radna mjesta.
23.06.2021. u 14:36
get url
text

Nakon višesatne drame u mostarskom naselju Balinovac izostala je deložacija porodice Smoljo iz Mostara, a radnici Ministarstva graditeljstva HNK, policija i vatrogasci udaljili su se na svoja radna mjesta.

Smolje su vlasnici stana 1/1, imaju ZK izvadak, kupoprodajni ugovor i svu popratnu dokumentaciju, no ipak ih se deložira iz stana koji je godinama nakon što je kupljen dodijeljen drugoj osobi, piše Hercegovinainfo.

Vlasnica stana Snježana Smoljo se deložaciji žestoko usprotivila i nije dozvolila ulazak u svoj posjed, tvrdeći kako se na njoj i njenoj porodici nezakonito demonstrira sila i provodi pravni linč.

- Taj silnik i moćnik koji je naredio, ne deložaciju nego istjerivanje iz mog posjeda, vlasničkog jedan kroz jedan, je čovjek koji je izdao rješenje o mom protjerivanju iz vlastitog stana. To je ministar građenja i prostornog uređenja Suad Hasandedić. On je taj silnik i moćnik koji potpisuje rješenja bez obzira na to što u tom rješenju postoji klauzula koja je protivzakonita, a pronašao ju je moj pravnik - kazala je Smoljo novinarima na vratima svog stana.

Deložaciji su prisustvovali advokati obje strane Darislav Paponja u ime porodice Smoljo, koji je u više navrata poručivao da su napravljene proceduralne greške, da je stan u vlasništvu porodice Smoljo, te da u praksi nije zabilježio ovako brzu deložaciju, budući da se ovakvi postupci odvlače godinama, te advokat suprotne strane koji se medijima nije želio obratiti, ali je tražio da se se pristupi izvršenju deložacije.

- Moja borba i borba mojih roditelja traje punih 14 godina. Tata je pošteno kupio ovaj stan i stan je uknjižen. Otac ga je meni 2002. godine darovnim ugovorom poklonio i on je po zakonu uveden u zemljišne knjige, sve po zakonu. Nakon toga kao grom iz vedra neba dolazi tužbe gospođe Gašić u kojem prilaže rješenje o stanarskom pravu koje je dobila 2007. godine, a pojam stanarskog prava od 2001. godine i ne postoji. Kako i zašto je ona to dobila, ja ne znam. Zna samo ona i taj neko ko joj je to potpisao - kazala je novinarima ogorčena vlasnica stana, te dodala da je "samo u sanduku mogu iznijeti odavde".

Ljiljana Gašić, nekadašnja radnica Sokola, rješenje o stanarskom pravu dobila je osam godina nakon što je kupljen stan gdje je jutros pokušana deložacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.