open-navfaktor-logo
search
Trasa promijenjena
Višković je samo marioneta: Dodik pregovara sa Plenkovićem, on je stvarni premijer RS
Veza Milorada Dodika i onoga što je donijela Vlada Republike Srpske po ovom pitanju isto je kao da ste spomenuli vanzemaljce ili nešto treće. Nema ni blizu istine i mislim da je glupost što moram da objašnjavam takve stvari, rekao je Višković
13.11.2019. u 22:26
get url
text

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kategorično je na posljednjoj, posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a odbacio tvrdnje zastupnika Nebojše Vukanovića da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik promijenio buduću trasu autoputa kroz Posavinu na poziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

-Veza Milorada Dodika i onoga što je donijela Vlada Republike Srpske po ovom pitanju isto je kao da ste spomenuli vanzemaljce ili nešto treće. Nema ni blizu istine i mislim da je glupost što moram da objašnjavam takve stvari - rekao je Višković.

Očigledno je da Višković nije upoznat o dogovoru Dodika i Plenkovića jer je prije desetak dana na zvaničnom Twitter nalogu Vlade Hrvatske objavljena sljedeća vijest, koju su prenijeli svi mediji u BiH i Hrvatskoj:

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je razgovore sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u vezi s trasom budućeg autoputa kroz bh. entitet Republika Srpska. 

- Dogovoreno je da će trasa autoputa od Banje Luke do Beograda zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari - navodi se na Twitter nalogu Vlade Republike Hrvatske.

Dio autoputa od Banje Luke prema granici sa Srbijom trebala je proći kroz modrička naselja Garevac, Donji Kladari i Čardak, zbog čega bi više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH moralo biti porušeno.

Gotovo sve kuće u spomenutim selima s oko osam hiljada ljudi, uništene su za vrijeme rata, a nesrpsko stanovništvo je prognano. 

Isto to za medije je potvrdio i jedan od potpredsjednika Republike Srpske Josip Jerković.

-Ide izmjena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio gospodin Dodik s kojim je hrvatskim premijerom Plenkovićem razgovarao o ovome problemu te zatražio promjenu trase autoputa - rekao je Jerković Hini dodajući:

-Zahvaljujući upornome radu hrvatske diplomatije, ali i mještana te predstavnika Hrvata u RS-u, kuće hrvatskih povratnika ostat će netaknute - istaknuo je Jerković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.