open-navfaktor-logo
search
Oglasili se o deklaraciji
Višković na čelu Vlade RS-a, koji se sumnjiči za premještanje grobnica, uvreda je za civilizirani svijet i zdrav razum
Inicijativu u Skupštini Kantona Sarajevo da se usvoji deklaracija na prijedlog Kluba SDA kojom se osuđuje podizanje tri prsta ispred državnih institucija, danas je komentirala Vlada entiteta RS na čelu sa Radovanom Viškovićem.
29.01.2023. u 14:06
get url
text

Kako ističu, "deklaracija je pokušaj namjernog izazivanja međunacionalne netrpeljivosti i omalovažavanja identiteta srpskog naroda".

- Na ovaj način ne postiže se ništa dobro, već se dodatno podubljuje nepobjerenje među nepodnima u BiH i podstiče netrpeljivost, te namjerno izazivanje reakcije srpskog naroda. Tri prsta su simbol Oca, Sina i Duha Svetoga, Srbi se krste s tri prsta i tako će ostati, i nijedna deklaracija to ne može da zabrani. 

Političari iz SDA, koja je pokrenula usvajanje ove deklaracije u Skupštini KS, nisu time učinili ništa dobro, niti je to dobra poruka ni bošnjačkom ni srpskom narodu. 

Isfrustrirana izbornim porazom, SDA pokušava da ovako besmislenim, ali veoma uvrjedljivim političkim potezima, u javnosti i kod bošnjačkog naroda osigura nekakave jeftine političke poene. Međutim, na ovaj način SDA gubi kredibilitet, prije svega kod bošnjačkog naroda, ali i kod ozbiljnih političkih partija - navodi se u saopćenju Vlade RS-a.

VEZANI TEKST - Sumnja u "prljave ruke" premijera nije prioritet: Višković jedan od 4.100 ili kako se Tužilaštvo smije u lice žrtvama

Dodaju da bi ovakav politički potez moga izazvati odgovor sličnom deklaracijom u jednoj od opština u Republici Srpskoj, ali da "politikama u RS-u nije cilj vrijeđanje i omalovažavanje drugih naroda".

Zanimljivo da vlada na čijem je čelu premijer koji se sumnjiči za ozbiljna krivična djela povezana sa genocidom u Srebrenici tvrdi da im nije cilj vrijeđanje i omalovažavanje drugih naroda. 

Podsjećamo, premijer RS-a Višković se dovodi u vezu sa krivičnim djelima prikrivanje ratnog zločina i pomaganje ratnim zločincima te neprijavljivanje lokacija masovnih grobnica i učešće u izmještanju grobnica. 

VEZANI TEKST - Sumnjivo lice Radovan Višković: Lajčak mu oduzeo dokumente, godinama se sumnjiči za premještanje grobnica

Višković je, prema izjavi zaštićenog svjedoka M-16 u Sudu BiH 2017. godine, nudio novac za premještanje masovne grobnice u Milićima 1996. godine, dok je 1995. godine kao poručnik i referent Željka Kerkeza, zaduženog za transport u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, bio u Potočarima i Novoj Kasabi i to dva dana nakon pada Srebrenice. Taj podatak se nalazi u iskazu Kerkeza u Tribunalu u julu 2008. godine.

I ranije je Višković bio pod sumnjom, a odlukom visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka 2007. godine bio je u grupi zvaničnika iz RS-a kojima su oduzeti lični dokument, a oni su se, između ostalog, teretili da predstavljaju potencijalnu opasnost za provođenje Dejtonskog sporazuma, kazao je ranije za Faktor Ramiz Salkić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.