open-navfaktor-logo
search
EUFOR
Vježba u bazi "Butmir" - Demonstrirana spremnost i vrhunska osposobljenost
General Mašović ocijenio je kako u praksi postoji visok nivo i stepen koordinacije između OSBiH, EUFOR-a i drugih sigurnosnih agencija
11.10.2019. u 15:56
get url
text

U sklopu EUFOR-ove vježbe "Brzi odgovor 19", koja se realizira od 7. do 8. oktobra na više lokacija širom BiH, danas je u bazi "Butmir" u Sarajevu izvedena metodsko-pokazna vježba pripadnika Višenacionalnog bataljona, Oružanih snaga BiH (OSBiH) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Vježba, čiji su sudionici demonstrirali najviši stepen profesionalizma, osposobljenosti i umješnosti u obavljanju najsloženijih operativnih zadataka, upriličena je u sklopu Profesionalnog dana, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti u BiH i visoki međunarodni dužnosnici, među kojima i operativni komandant operacije "Althea" generalpukovnik Olivier Rittimann, te brojni gosti i zvanice.  

Istovremeno, vježba je pokazala spremnost za brzo i efikasno reagiranje, te uvođenje rezervnih snaga u slučaju ugrožavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Scenario vježbe podrazumjevao je više paralelnih aktivnosti, uključujući hapšenje odgovornih za teška krivična djela - krijumčarenje ljudi i narkotika, te kontrolu nereda i postavljanje kontrolnog punkta, kao i evakuaciju uz upotrebu helikoptera...

Kako je nakon njenog završetka istaknuo komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, pokazna vježba i propratne aktivnosti predstavljaju završnicu 'živog' dijela ovogodišnje provjere sposobnosti u sklopu vježbe "Brzi odgovor 19".

- Pokazna vježba kojoj smo prisustvovali predstavila je samo mali dio sposobnosti EUFOR-a - kazao je general Trischak, potcrtavajući kako je "Brzi odgovor 19", u cijelini, osim visokog stepena osposobljenosti, pokazao i sposobnost efikasne saradnje s OSBiH, kao i agencijama za provođenje zakona, uključujući i sposobnost promptnog raspoređivanja rezervnih snaga u području operacija.

Podsjetio je kako su u Vježbi, karakterističnoj po brzini i lakoći rapoređivanja rezervnih snaga u sastav EUFOR-a i izvanrednoj saradnji s OSBiH i organima za provođenje zakona, sudjelovale rezervne snage iz Austrije, Mađarske, Bugarske, Grčke, Rumunije, Ujedinjenog kraljevstva (UK) i KFOR-a. General Trischak je poručio kako će EUFOR i nadalje nastaviti da pruža podršku očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini u koordinaciji i tijesnoj saradnji s OSBiH i agencijama za provođenje zakona.

Na značaj izvođenja današnje i sličnih vježbi ukazao je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, koji je u izjavi za medije naglasio da sigurnost nije nešto što samo po sebi dolazi, nego da se ona gradi te da se u nju investira.

- Najbolji način kako unaprijediti sigurnost jeste provođenje zajedničkih vježbi, međunarodnih i domaćih aktera, koji imaju nadležnost i obavezu da štite i unapređuju sigurnosni ambijent - kazao je general Mašović.

Apostrofirao je kako u OSBiH, u skladu s misijom, očekuju da država BiH prepozna njihove potrebe i investira u sigurnost te tako stvori pretpostavke za uspješan proces modernizacije OS nabavkom najkvalitetnije opreme, koja će jamčiti najviši stepen sigurnosti.   

General Mašović ocijenio je kako u praksi postoji visok nivo i stepen koordinacije između OSBiH, EUFOR-a i drugih sigurnosnih agencija, a što je potvrđeno i u sklopu spomenute vježbe, kojom je ujedno  demonstrirana spremnost međunarodnih partnera da čvrsto stoje uz Bosnu i Hercegovinu i njene OS te da odgovore na najsloženije izazove angažiranjem snaga 'iza horizonta', odnosno rezervnih snaga.  

Vježba "Brzi odgovor" je redovna godišnja vježba kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio rezervnih snaga koje se u partnerskim zemljama nalaze u stanju visoke pripravnosti. To je velika vježba kojom se testiraju mehanizmi za brzu reakciju te demonstrira odlučnost i posvećenost Evropske unije (EU) Bosni i Hercegovini.

EUFOR-ova operacija Althea trenutno u svom sastavu ima vojnike iz 20 zemalja. Njegova primarna uloga je da podrži nastojanja BiH da održi sigurno i stabilno okruženje i istovremeno pruži podršku sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.