open-navfaktor-logo
search
Priština
Vjosa Osmani kandidatkinja za premijerku Kosova
Osmani je postala prva žena kandidat za premijerku na Kosovu
26.08.2019. u 18:03
get url
text

Do sada najveća opozicina partija na Kosovu, Demokratski savez Kosova (LDK) kandidaovao je Vjosu Osmani za buduću premijerku Kosova, javlja Anadolu Agency (AA). 

Vjosa Osmani je tako postala prva žena kandidat za premijerku na Kosovu. Ona je do sada bila zastupnica i predsjednica skupštinskog odbora za inostrane poslove. Njen protivkandidat unutar partije je bio potpredsjednik LDK-a i gradonačelnik Gnjilana, Lutfi Haziri. Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka Predsjedništva partije izjavio lider LDK-a Isa Mustafa, Lutfi Haziri će imati ključnu ulogu u vođenju politike LDK-a i u organizaciji kampanje, kako bi LDK pobijedio na izborima. 

Osmani je izjavila da je dobila nespornu i jednoglasnu podršku kolega iz partije da zajedno sa građanima Kosova “vrati Kosovo na pravi put”. 

-Želja nam je da zajedno sa građanima Kosova vratimo ovu zemlju iz ponora u koji su ga stavili neodgovorni ljudi, korumpirani ljudi, koji nikada nisu imali interes građana kao prioritet - kazala je Osmani. 

Vjosa Osmani je rođena 1982. godine u Mitrovici i bila je zastupnica u tri posljednja mandata Skupštine Kosova. Na prošlim i pretprošlim parlamentarnim izborima 2017. i 2014. godine bila je najglasanija žena na nivou Kosova i među najglasanijim političarima generalno.

Pravni fakultet je završila Prištinskom Univerzitetu, dok je master i doktorat završila na Universitetu u Pittsburghu. Ona je trenutno profesor na Prištinskom univerzitetu i na Universitetu u Pittsburghu u SAD-u, a ranije je predava i na Američkom Univerzitetu na Kosovu i na privatnom koledžu AAB u Prištini. Vjosa je udata i majka je dvije djevojčice, bliznakinje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.