- Ministar Lavrov kao predstavnik Rusije, koja je jedan od svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, morao bi znati da u Bosni i Hercegovini ne postoje "predstavnici" naroda već izabrani zvaničnici u institucijama Bosne i Hercegovine iz reda njenih naroda, ostalih i građana. Očigledno se radi o inplementaciji nove strategije i pristupa Ruske Federacije spram Bosne i Hercegovine. Ovo će otvoriti široku lepezu neslaganja između svjetskih velesila prema budućim procesima u BiH i izazovima kojima je BiH izložena - saopćio je VKBI.

Susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u zgradi institucija entiteta u RS u Istočnom Sarajevu, dodaju, u najmanju ruku predstavljaju nepoštivanje institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje ima svoje sjedište i adresu, odnosno nepoštivanje zemlje domaćina.

"Dogovoreni" propust

- Tim prije jer je i najavaljen zvaničan susret sa Predsjedništvom BiH i ministricom vanjskih poslova BiH. Ovaj "dogovoreni" propust otvara prostor da zvaničnici drugih država prilikom posjete Ruskoj Federaciji "zaobiđu" zvanične institucije i objekte državnih organa Ruske Federacije. Sigurni smo da bi sličan način posjete i susreta u Ruskoj Federaciji bio ravan diplomatskom skandalu. U izjavama nakon susreta u Istočnom Sarajevu po prvi put je javno šef ruske diplomatije govorio o saradnji sa jednim bh. entitetom – RS-om što otvara niz pitanja kojima ćemo svjedočiti u bliskoj budućnosti - navode iz VKBI.

Dodaju kako izjava ministra Lavrova da "Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema suverenitetu ove zemlje" dokazuje da su njegove namjere spram BIH, kao suverene i nezavisne države, neiskrene jer je ova teza potpuno besmislena i neutemeljena.

- Kako ministar Lavrov zna, i koje su to činjenice kojima OHR pokazuje nepoštovanje prema narodima BIH? Drugi dio njegove tvrdnje je posebno neutemeljen jer je OHR dio Deytonskog sporazuma čiji je garant upravo i država koju predstavlja ministar Lavrov - saopćili su.

Drugi susret ministra Lavrova sa Draganom Čovićem u hotelu Evropa (a ne radi se o protokolarnoj večeri), kako dodaju, još više diskreditira dobronamjernost ruske vanjske politike jer se ministar Lavrov nije sastao sa funkcionerom Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine (jer bi ta posjeta morala po diplomatskom protokolu biti upiličena u sjedištu Parlamentarne Skupštine BiH) već sa predsjednikom HDZBiH.

- Prihvatanje predsjednika HDZBIH Dragana Čovića kao predstavnika Hrvata u Bosni i Hercegovini je potpuni nonsens, obmana i zlonamjerna konstrukcija uperena protiv legalnih i legitimnih institucija Bosne i Hercegovine. Ukoliko je tačno, kako je Dragan Čović prenio na twiteru (što nije demantovano niti od ministra Lavrova ni ambasade Ruske Federacije u Sarajevu) da je bilo razgovora o Izbornom zakonu BIH, to predstavlja diplomatski skandal jer se radi o klasičnom unutrašnjem pitanju jedne suverene države. Da li je uopće pojmljivo da ministar vanjskih poslova neke države u Moskvi sa nekim od funkcionera u Ruskoj Dumi javno razgovara o Izbornom zakonu Ruske Federacije - navodi VKBI.

Novi pristup Ruske Federacije spram BiH

Ova posjeta, smatraju, razotkriva novi pristup Ruske Federacije spram Bosne i Hercegovine, koja je suštinski najavljena kroz održavanje on-line konferencije od ruskog ambasadora UN-a u Vijeću sigurnosti, a kojoj su prisustvovali Milorad Dodik i Dragan Čović kao "predstavnici naroda".

- Novi pristup Rusije, koji je očigledno direktno uperen na rušenje institucija Bosne i Hercegovine, a koji je danas prezentirao ministar Lavrov, ogleda su u tome da se u međunarodni kontekst kao pregovarači uvedu tzv. predstavnicima naroda (koji kao takvi uopće ne postoje ni de jure ni de facto u ustavno-pravnom poretku Bosne i Hercegovine) u BIH, a ne da se razgovara i pregovara sa zvaničnicima koji su u skladu sa Ustavom i važećim zakonima izabrani u institucije Bosne i Hercegovine. Ovaj pristup svojevsrtan je udar na međunarodno pravni subjektivitet i institucije Bosne i Hercegovine, te je kao takav u potpunosti neprihvatljiv - ističu iz VKBI.

Današnji izostanak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića ocijenili su kao jasan državnički potez kojeg treba pozdraviti.

- Očekujemo upućivanje jasnih i nedvosmilenih stavova od legitimnih i legalnih predstavnika u institucijama BiH ministru Lavrovu i Ruskoj Federaciji, kako bi se ova nova strategija i novi pristup Ruuske Federacije u začetku odbacile, jer one predstavljaju perfidan udar na Bosnu i Hercegovinu, njenu destabilizaciju i neko novo prekrajanje - zaključuje se u saopćenju.