Podrška

Vlada FBiH podržala Mostar za Evropsku prijestolnicu kulture

Objavljeno: 20.06.2019. u 15:31 Autor: A. B. Š.

To je veoma značajno za Grad Mostar, dobio je jaka leđa, rekao je Novalić

Vlada Federacije BiH dala je punu podršku Gradu Mostaru povodom kandidature za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine te zaključila da preuzima dijelom obavezu finansiranja infrastrukturnih i programskih sadržaja potrebnih za ovu kandidaturu. 

-To je veoma značajno za Grad Mostar, dobio je jaka leđa. Federacije unatoč svih problema je jedna zdrava tvorevina koja može odgovoriti svim izazovima, pa i ovom- kazao je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, nakon sastanka ministara Vlade FBiH s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i njegovim saradnicima.

Poručio je kako ima puno povjerene u tim iz Mostara koji radi na ovaj iznimno bitnoj kandidaturi.

-Ako iko može uspjeti u tome, može Mostar, jer oduvijek je imao taj poseban senzibilitet spram kulture i umjetnosti. Svi mi, u ostatku BiH,  smo konzumirali tu mostarsku maštovitost, senzibilnost i posebnost u tom pogledu, koja je vezana za taj neki specifični hercegovački štih- rekao je premijer Novalić te naglasio kako je sada red na Mostarcima da se dokažu.

Po pitanju komunalnih problema koji su eskalirali, informacijama koje su po tom pitanju dobili danas u Mostaru, kao i potpisanom sporazumu Grada s mještanima sjevernog područja, Novalić je kazao kako će Vlada „hladne glave“ sagledati šta se tu događa.

-Kažem "hladne glave" jer ne gleda se ispravnost aparata za gašenje dok gori vatra. Evo ona je danas ugašena i mi ćemo sa strane naših inspekcija provjeriti da li su bili ti nalazi realno takvi i šta mi možemo pomoći- dodao je Novalić.

Osvrnuo se i na povezivanje Mostara autoputom sa južnim i sjevernim dijelom države.

- Želim da učinimo sve da otklonimo sve prepreke za dolazak do aerodroma. Danas je potpisan ugovor na Zvirovićima, očigledno je da nam predstoji samo da siđemo u Mostar i da dođemo do aerodroma koji je čvorište, ne samo zračnog prometa već i južne mostarske zaobilaznice, M17 i čuvenog novog autoputa - naglasio je Novalić.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević naglasila je kako niko ne želi da Mostar bude "grad slučaj".

-Identični su problemi i Grada Mostara i svih drugih većih gradova u BiH. Ne želimo da Mostar bude "grad slučaj" po pitanju deponija, to je pitanje koje je problem generalno u Federaciji, ni pitanje pročistača. To će generalno biti problem svih prečistača koji se rade na prostoru Federacije u okviru jednog sveobuhvatnog projekata- kazala je ministrica Milićević.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je kako je počašćen podrškom cijele Vlade FBiH kako verbalno tako i materijalno.

-Dobili smo podršku za infrastrukturne projekte, što će omogućiti i lakšu povezanost Mostara s ostatkom svijeta te poboljšati njegov turistički položaj- kazao je Bešlić. Po pitanju potpisano sporazuma s mještanima oko Uborka, Bešlić je naglasio kako će Vlada kroz koji dan dobiti dopis za imenovanje stručnih profila u tim koji će raditi na iznalaženju nove deponije i rješenja kojim če se dugoročno riješiti pitanje regionalne deponije u Mostaru.

Budući da se radi o kulturnom projektu od značaja za FBiH i BiH te da ga je nemoguće realizirati bez podrške svih razina vlasti u FBiH, bilo je neophodno uključenje Vlade Federacije BiH. Grad Mostar je obvezan kontinuirano izvješćivati Vladu Federacije BiH o aktivnostima.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije