open-navfaktor-logo
search
Podrška
Vlada FBiH podržala Mostar za Evropsku prijestolnicu kulture
To je veoma značajno za Grad Mostar, dobio je jaka leđa, rekao je Novalić
20.06.2019. u 15:31
get url
text

Vlada Federacije BiH dala je punu podršku Gradu Mostaru povodom kandidature za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine te zaključila da preuzima dijelom obavezu finansiranja infrastrukturnih i programskih sadržaja potrebnih za ovu kandidaturu. 

-To je veoma značajno za Grad Mostar, dobio je jaka leđa. Federacije unatoč svih problema je jedna zdrava tvorevina koja može odgovoriti svim izazovima, pa i ovom- kazao je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, nakon sastanka ministara Vlade FBiH s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i njegovim saradnicima.

Poručio je kako ima puno povjerene u tim iz Mostara koji radi na ovaj iznimno bitnoj kandidaturi.

-Ako iko može uspjeti u tome, može Mostar, jer oduvijek je imao taj poseban senzibilitet spram kulture i umjetnosti. Svi mi, u ostatku BiH,  smo konzumirali tu mostarsku maštovitost, senzibilnost i posebnost u tom pogledu, koja je vezana za taj neki specifični hercegovački štih- rekao je premijer Novalić te naglasio kako je sada red na Mostarcima da se dokažu.

Po pitanju komunalnih problema koji su eskalirali, informacijama koje su po tom pitanju dobili danas u Mostaru, kao i potpisanom sporazumu Grada s mještanima sjevernog područja, Novalić je kazao kako će Vlada „hladne glave“ sagledati šta se tu događa.

-Kažem "hladne glave" jer ne gleda se ispravnost aparata za gašenje dok gori vatra. Evo ona je danas ugašena i mi ćemo sa strane naših inspekcija provjeriti da li su bili ti nalazi realno takvi i šta mi možemo pomoći- dodao je Novalić.

Osvrnuo se i na povezivanje Mostara autoputom sa južnim i sjevernim dijelom države.

- Želim da učinimo sve da otklonimo sve prepreke za dolazak do aerodroma. Danas je potpisan ugovor na Zvirovićima, očigledno je da nam predstoji samo da siđemo u Mostar i da dođemo do aerodroma koji je čvorište, ne samo zračnog prometa već i južne mostarske zaobilaznice, M17 i čuvenog novog autoputa - naglasio je Novalić.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević naglasila je kako niko ne želi da Mostar bude "grad slučaj".

-Identični su problemi i Grada Mostara i svih drugih većih gradova u BiH. Ne želimo da Mostar bude "grad slučaj" po pitanju deponija, to je pitanje koje je problem generalno u Federaciji, ni pitanje pročistača. To će generalno biti problem svih prečistača koji se rade na prostoru Federacije u okviru jednog sveobuhvatnog projekata- kazala je ministrica Milićević.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je kako je počašćen podrškom cijele Vlade FBiH kako verbalno tako i materijalno.

-Dobili smo podršku za infrastrukturne projekte, što će omogućiti i lakšu povezanost Mostara s ostatkom svijeta te poboljšati njegov turistički položaj- kazao je Bešlić. Po pitanju potpisano sporazuma s mještanima oko Uborka, Bešlić je naglasio kako će Vlada kroz koji dan dobiti dopis za imenovanje stručnih profila u tim koji će raditi na iznalaženju nove deponije i rješenja kojim če se dugoročno riješiti pitanje regionalne deponije u Mostaru.

Budući da se radi o kulturnom projektu od značaja za FBiH i BiH te da ga je nemoguće realizirati bez podrške svih razina vlasti u FBiH, bilo je neophodno uključenje Vlade Federacije BiH. Grad Mostar je obvezan kontinuirano izvješćivati Vladu Federacije BiH o aktivnostima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.