open-navfaktor-logo
search
Proces licenciranja
Vlada FBiH pomogla Želji, Zrinjskom, Slobodi...
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pomogla je fudbalskim klubovima u procesu licenciranja za dobijanje dozvola za nastup u evropskim takmičenja i Premijer ligi BiH.
24.03.2022. u 14:14
get url
text

- Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada FBiH je donijela zaključak kojim Poreznu upravu Federacije BiH (PUFBiH) zadužuje da za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih COVID-19, odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obveza u periodu do 31. decembra 2022. godine.

Ova federalna uprava zadužena je i da, do istog datuma, sportskim kolektivima i drugim subjektima koji u primjeni imaju ugovore o reprogramu duga za poreze i doprinose, osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava osigurana po ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate.

Također, PUFBiH je zadužena i da osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava osigurana po Ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate zbog posljedica izazvanih COVID-19 u periodu do 31. decembra 2022. godine za ugovore o izmirenju dospjelog duga prema javnim poduzećima, zaključenih u skladu sa

Odlukom Vlade FBiH o utvrđivanju povoljnijih uvjeta za zaključivanje ugovora o izmirenju dospjelog duga prema javnim poduzećima.

VEZANI TEKST - Željezničar nije dobio licencu za Evropu: Nisu problem Petrović i Savez...

Vlada je ovu upravu, također, zadužila da preko svojih kantonalnih ispostava, osigura izdavanje potvrda sportskim klubovima za ispunjavanje uvjeta za dobijanje takmičarskih licenci nadležnih krovnih međunarodnih sportskih asocijacija.

Ovi zaključci na snagu stupaju danom donošenja - saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Prije svega, Vlada FBiH je danas pomogla Željezničaru, Zrinjskom, Slobodi, Širokom Brijegu... Naime, klubovi imaju rok do 31. marta da u Fudbalski savez BiH dostave dokaze da nemaju dugova, odnosno da imaju potpisan reprogram na dug. U suprotnom, neće dobiti licencu za nastup u takmičenjima pod okriljem Evropske fudbalske federacije (UEFA) ili u domaćem prvenstvu.

Tako je recimo FK Željezničar 2019. godine ostao bez licence za nastup u Evropi (plasman osigurao kroz domaće takmičenje) jer bivšem treneru Slavki Petroviću nije do 31. marta isplatio dugovanja od 39.000 KM, plus zatezne kamate... Novac je na Petrovićev račun legao nekoliko dana kasnije, ali je to već bilo kasno jer se rokovi moraju striktno poštovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.