open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Vlada HNK dodijelila 1.284 stipendije i subvencije za smještaj studenata
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila je prijedlog da se svim studentima koji su aplicirali na konkurs i zadovoljili uvjete dodijeli stipendija ili subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2019./2020. godinu.
24.01.2020. u 11:43
get url
text

Nastavak je to proaktivne politike Vlade i resornog Ministarstva usmjerene na poboljšanje studentskog standarda u sklopu koje je i ove, kao i prošle, akademske godine svim studentima omogućeno dobivanje stipendije ili subvencije smještaja. Inače, ove akademske godine pravo na prvu stipendiju u mjesečnom iznosu od 120 KM ostvario je 1.231 student, a njih 53 na subvenciju smještaja u iznosu od 189 KM mjesečno.  U Vladi je danas upriličeno potpisivanje ugovora.

Toma Aleksić iz Stoca, student Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta jedan je od dobitnika. S obzirom na to da živi kao podstanar u Mostaru, stipendija će mu, tvrdi, dobro doći kao potpora za knjige, bilježnice i stanarinu.

Stipendija znači mnogo i Marku Baniću, studentu treće godine Informacijski znanosti na Filozofskom fakultetu na Sveučilištu.

-Znači da sam ulagao u sebe i svoje znanje, da nije uzalud stečena ta stipendija. Znači mi mnogo i što će mojim roditelje olakšati moje finasiranje - kazao je Banić.

{$galerijaFotografija}

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, naglasio je kako mu je, kao prvom čovjeku u izvršnoj vlasti, posebno drago da danas među mladim ljudima može svjedočiti jednom događaju koji je rijedak u praksi u BiH, da svi mladi ljudi koji su aplicirali a zadovoljili formalno-pravne kriterije, su to pravo i ostvarili.

-Čestitam resornom Ministarsvu na tom uspjehu, ali i Vladi koja je podržala na način da smo jednu trećinu osigurali iz ušteda u 2019., a pola preostalih sredstava osigurat ćemo iz rebalansa za 2020. godinu. To je sigurno jedan veliki iskorak, jedan veliki doprinos Vlade, koja osim toga što redovno prati i sufinancira dva javna univerziteta i studentska doma, pomaže projekte na univerzitetima - istaknuo je Herceg.

Uključujući ovogodišnje stipendije i subvencije smještaja, HNK ukupno stipendira i subvencionira smještaj u studentske domove za oko 2.500 studenata.

Stipendije i subvencije za studente - 24. 1. 2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.