Vlada Federacije BiH prihvatila je amandman zastupnika SDA, SBB BiH DF-a i GS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je postao sastavni dio danas usvojenog budžeta FBiH za narednu godinu, a tiče se uvećanja transfera za nacionalna kulturna društva Preporod, Prosvjetu, Napredak i La Benevolenciju u iznosu od 600.000 KM, dok je Fondaciji za kinematografiju doznačeno 2.340.000 KM.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Osman Ćatić izjavio je da su imali elementarnu potrebu da povise sredstva za oblast kulture, uključujući nacionalna kulturna društva i kinematografiju.

Što se tiče kinematografije, kaže kako je jasno kolika je važnost bh. filma, ali i širi društveni značaj naše kinematografije. Podsjeća kako je BiH desetljećima bila prepoznatljiva po ovoj grani umjetnosti te kako Vlada i Parlament FBiH žele što je moguće više podržati razvoj kinematografije te da je to i bio razlog predlaganja i usvajanja spomenutog amandmana.

- U film BiH ulaže minimalna sredstva i ovo je izraz naše opredjeljenosti da podržimo ovu kulturnu granu od posebne važnosti – naveo je Ćatić.

Govoreći o finansijskoj podršci nacionalnim kulturnim društvima, Ćatić je kazao da su ona među najstarijim kulturnim ustanovama u BiH, a sva su osnovana krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

- Ona imaju izuzetno važnu ulogu u našem kulturnom i društvenom životu, a od 2010. godine ovim društvima konstantno su smanjivanja sredstva, sve dok nisu spala na nivo koji ugrožava njihov puki opstanak. Sad smo ova sredstva povisili za četiri puta i tako smo se barem približili sredstvima koja su izdvajana za rad nacionalnih društava do 2010. godine. To je bilo nužno jer su neka društva bila pred gašenjem – pojasnio je Ćatić.

Za usvajanje entitetskog budžeta, uključujući i spomenuti amandman, glasali su zastupnici stranaka parlamentarne većine, dok su protiv bili opozicioni zastupnici predvođeni SDP-om i Našom strankom.