To se posebno odnosi na trenutnu važeću Naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o dozvoljenom broju osoba koje mogu biti u zatvorenom prostoru i obaveznom nošenju maske, o čemu će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove izvještavati Vladu Kantona Sarajevo jednom sedmično.

Preporučuje se prisustvo i nadzor Covid redara u tržnim centrima na području Kantona Sarajevo, u cilju provođenja trenutno važećih epidemioloških mjera. Vlada je uputila preporuku svim poslodavcima (u javnom i privatnom sektoru) na području KantonamSarajevo da odobre uposlenicima jedan radni dan plaćenog odustsva na dan vakcinacije.

Upućen je i poziv svim građanima Kantona Sarajevo da se u što većem broju i u što kraćem roku odazovu na vakcinaciju. Kanton Sarajevo trenutno ima dovoljan broj vakcina raznih vrsta, a otvoreni su i dodatni vakcinalni punktovi.

- Masovnom imunizacijom postižemo kolektivni imunitet, a to omogućava i slobodnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Krizni štab i Vlada Kantona Sarajevo pomno će pratiti razvoj epidemiološke situacije te će nakon 14 dana razmatrati uvođenje novih mjera koje već postoje u većini zapadno-evropskih zemalja i zemalja u okruženju - poručili su iz Vlade KS.