Odlučuje Skupština

Vlada KS predlaže da se trudnicama i porodiljama isplaćuje paušal od 20 KM

Objavljeno: 16.09.2019. u 10:04

Sve veći broj trudnica i porodilja nemaju mogućnost da ostvare zdravstveno osiguranje

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je najavljena za 25. septembar, zastupnici će razmatrati Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području KS.

Dopuna te odluke odnosi se na kategoriju trudnica i porodilja do šest mjeseci starosti djeteta, koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja po bilo kojem osnovu.

Ukoliko bude usvojena, tom odlukom bi po prijavljenoj trudnici, odnosno porodilji, paušal bio isplaćivan u iznosu od 20 KM.

Razlog za donošenje takve odluke, kako je obrazloženo iz Vlade KS, su informacije sa terena, prema kojima je u posljednje vrijeme sve veći broj trudnica i porodilja koje nemaju mogućnost da ostvare zdravstveno osiguranje po bilo kojem drugom osnovu.

Ministarstvo zdravstva KS pokrenulo je inicijativu za dopunu Odluke nakon što su osigurana finansijska sredstva u budžetu KS za 2019. godinu, u iznosu od 100.000 KM.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije