open-navfaktor-logo
search
Nije šala...
Vlada KS se pohvalila: Tvrde da su izgradili 29 kilometara nove ceste, tu je još 19 "dostignuća"
Vlada KS se, između ostalog, pohvalila "vraćanjem integriteta policiji" u KS
06.12.2019. u 15:40
get url
text
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je odlučila javnosti predstaviti ono što su, skupa sa javnim institucijama, preduzećima, zavodima i svim zaposlenim u javnom sektoru, uradili tokom 2019. godine.

U tom su kontekstu, kako su kazali, izdvojili "20 dostignuća" u 2019. godini. Ta "dostignuća" u nastavku prenosimo u cijelosti:

1. Unaprijedili javni prevoz - Osigurali 10 zglobnih autobusa s platformom za osobe s invaliditetom, 10 minibusa za padinske dijelove. Uveli jedinstvene mjesečne karte za penzionere, đake i studente.

VEZANI TEKSTOVI:

Obećanja ministra Štete ne prevoze građane Kantona Sarajevo na posao

Tramvaji zaustavljeni, mnoge autobuske linije nisu u funkciji

2. Asfaltirali saobraćajnice - Popravili 15.760 metara i izgradili 29 kilometara nove ceste.

3. Nova gasna mreža - Puštena u pogon distributivna gasna mreža Igman - Hadžići u dužini od 16 kilometara. Vrijednost projekta iznosi 2,3 miliona KM.

(Projekat je planiran i započet još prije izbora 2018. Dakle, prije "šestorke" koja je preuzela vlast u KS u decembru. Link sa Sarajevogasa ovdje. )

4. Za čistiji zrak - Utoplili smo 39 javnih objekata. Za samo 23 utopljena javna objekta štedimo na troškovima za energiju 742.021,02 KM godišnje. 370 objekata uz novčanu pomoć uvodi prirodni gas. Približno 1.000 osoba će se grijati na gas umjesto na čvrsta goriva.

VEZANI TEKSTOVI:

Opasno zagađen zrak prekrio Sarajevo

Field šeta Baščaršijom i brine za svoje zdravlje

Zbog zagađenja zraka rizične grupe stanovništva manje trebaju boraviti vani

5. Akcija čišćenja - Uklonili smo 132 ilegalne deponije. Prikupili više od 400 tona otpada, očistili prostor dužine 1.888.382 metara, radnici očistili površinu od gotovo 3 miliona m², cisterne oprale površinu od blizu 4 miliona m². Tokom akcije čišćenja prikupljeno 40 posto više otpada u odnosu na period redovnog održavanja.

(Osim što ulice u Sarajevu nikad ranije nisu čistili i prali dok ova Vlada KS nije preuzela mandat, prema našoj računici Vlada KS je toliko čistila da su stigli do Pariza. Pokušajte i vi ipak preračunati. Nama je malo čudno da se prostor mjeri u dužinu, a ne po površini. I šta Vlada KS uopće podrazumijeva pod "deponija")

VEZANI TEKST - Mještanima dosta smrada i trovanja, izlaze na protest

6. Vratili smo građanima - Spomen-park Vraca i napravili Studentski park u krugu Kampusa Univerziteta.

VEZANI TEKST - Hvalospjevi Vlade KS: Ko zapravo čisti i uređuje Spomen-park Vraca

7. Poboljšana transparentnost u socijalnim davanjima - Prvi put na jednom mjestu imamo 115 različitih prava i usluga, koje smo klasificirali u sedam kategorija. Sve je dostupno na mapapravaiusluga.ba

8. Raznovrsnije i transparentnije socijalno davanje - Izdvojili smo 84,5 miliona KM za različite oblike pomoći. Prvi put je 100.000 KM namijenjeno zdravstvenom osiguranju trudnica i porodilja koje ni po kom drugom osnovu ne ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu.

9. Natalitet je važan - Od ove godine refundiramo troškove za tri intrauterine inseminacije i pet vantjelesnih oplodnji. Osigurana su sredstva u iznosu od 1,255.000 KM.

10. Investicije u kulturu i sport - Počeli rekonstrukciju BKC-a. Pojačali finansijsku podršku kinematografiji. Ulaganjem u sport dobili smo duplu krunu i viceprvaka. Nastavak izgradnje sportske dvorane na Igmanu i rekonstrukcija dvorane u Pazariću.

(Na šta su u Vladi KS mislili kada su napisali da smo njihovom zaslugom dobili "duplu krunu i viceprvaka" ne znamo jer nije precizirano. Možda svojom zaslugom smatraju uspjeh FK Sarajevo i OKK Spars? Ili su otišli korak dalje, možda se misli na Amela Tuku?!)

11. Ukinuli liste čekanja u vrtićima - Za 682 djece, koja se nisu uspjela upisati u JU "Djeca Sarajeva", Vlada KS subvencionirala troškove smještaja u privatnim vrtićima.

VEZANI TEKST - Iako je Vlada obećala ukidanje liste čekanja: U JU Djeca Sarajeva na upis čeka 293 djece

12. Za djecu - Formirali program za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece do 18 godina s područja Kantona Sarajevo. Više od 1,2 miliona KM investirano u ustanove socijalne zaštite. Renovirali porodilište, te formirali Pedijatriju u Općoj bolnici. Iznos investicija blizu 3 miliona KM.

13. Pomoć za djecu s poteškoćama u razvoju - angažovano 100 ličnih asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju. Broj inkluzivnih odjeljenja sada je 401. Odobreno upošljavanje 20 psihologa, 20 defektologa i 20 logopeda za rad mobilnih stručnih timova. Više od 2 miliona KM za inkluzivne programe.

14. Zapošljavamo i usavršavamo deficitarni zdravstveni kadar - Osigurana sredstva za 113 specijalizacija. Zapošljavamo 19 doktora specijalista, 39 ljekara, biohemičara, psihologa, 25 medicinskih sestara...

VEZANI TEKST - Supruga NiP-ovog zastupnika zaposlena u kantonalni zavod, direktor se "ne sjeća"

15. Struka iznad svega - Donijeli smo Zakon o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS. Policiji vraćamo integritet.

VEZANI TEKST - Ko stavlja policiju pod političku kontrolu: Inzko upozorio na dešavanja u Kantonu Sarajevo

VEZANI TEKST - Nepoznati detalji iz dana lova na Gačića: Kako se plela NiP-ova mreža za smjenu komesara

16. Podrška borcima - Dodijelili smo 34 stana u vlasništvo i 17 na korištenje te zaposlili 22 predstavnika boračke populacije.

(Sredstva za izgradnju stambenih jedinica za potrebe boračke populacije izdvojena iz Budžeta za 2017. godinu, davno prije ove Vlade KS)

VEZANI TEKST - Ključeve stanova dobilo 28 pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo

17. Podrška mladima - Za programe pokretanja start-up firmi izdvojili smo 1.396.000 KM i uveli posebne programe zapošljavanja mladih u obrtima i IT industriji.

18. Samo transparentno - Objavili Registar uposlenih u javnom sektoru sa podacima o plaćama i učešću u komisijama. Usvojili Zakon o kontroli imovine nosilaca javnih funkcija.

VEZANI TEKST - Zvanični podaci otkrivaju koliko se ove godine zapošljavalo u institucijama Kantona Sarajevo

VEZANI TEKST - Borba protiv nepotizma na čekanju: Sestra zastupnice iz KS dobila posao u KJKP Rad

19. Poboljšana finansijska odgovornost - Zaključenjem ugovora o vansudskoj nagodbi ostvarujemo značajne uštede. Utvrdili smo Nacrt zakona za Registar finansijskih obaveza. Uspostavili jaču kontrolu, efikasniji i transparentniji sistem trošenja javnog novca kroz digitalizaciju trezorskog poslovanja.

VEZANI TEKST Zvanični podaci: Konaković na raspolaganje dobio 581.000 KM da dijeli kome poželi

20. Jačamo izvrsnost - Izdvojili 100.000 hiljada KM za podršku nadarenoj djeci. Osigurali blizu 3 miliona KM u svrhu podrške programima nauke. Gradimo sistem učenja orijentiran na rezultate. Nastavljamo još energičnije i ovaj put sa boljim i kvalitetnijm informacijama i poznavanjem problema ulazimo sa novim mjerama u 2020. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.