open-navfaktor-logo
search
Nacionalni spomenik
Hvalospjevi Vlade KS: Ko zapravo čisti i uređuje Spomen-park Vraca
Načelnik Nedžad Koldžo iznenađen izjavama aktuelne Vlade KS, kako nikada do sada ovaj prostor nije bio uređivan i osvijetljen
25.05.2019. u 07:49
get url
text

Nakon 27 godina ponovno gori plamen na Spomen-parku Vraca, a Vlada Kantona Sarajevo osim vječnom vatrom u medijima i na društvenim mrežama pohvalila se i činjenicom da je ovaj značajni kulturno-historijski spomenik prvi put nakon rata konačno očišćen, uređen i osvijetljen.

- Prvi put nakon rata Spomen-park Vraca zasjao je u punom sjaju. Vlada Kantona Sarajevo odlučila je da ovaj spomenik vrati u predratno stanje. Slijede aktivnosti na rekonstrukciji vodene fontane, a u posao će biti uključene i ostale nadležne općinske i federalne vlasti, kako bismo Spomen-parku Vraca vratili stari sjaj - kazao je, između ostaloga, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić. 

Ministar je više puta pohvalio aktivnosti aktuelne Vlade, koja je, kako je rekao, prva očistila, uredila i osvijetlila ovaj park nakon dugog niza godina. 

Iako spomenik koji ima značajnu kulturno - historijsku, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, nikada nije u potpunosti obnovljen, već godinama se ulaže u njegovo održavanje i čišćenje, a do sada je održano i nekoliko desetina akcija uklanjanja smeća i njegovog uređenja.

Jedna od institucija koja se konstantno brine o zaštiti ovog spomenika je i Općina Novo Sarajevo koja je već nekoliko puta sa različitim udruženjima organizirala akcije čišćenja ovog prostora.

To je za Faktor potvrdio i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, pojasnivši da je Općina do sada izdvojila gotovo pola miliona KM za održavanje ovog simbola borbe protiv fašizma i spomenika posvećenom žrtvama fašističkog terora.

- Općina redovno izdvaja novčana sredstva za rekonstrukciju i sanaciju Spomen-parka Vraca, a sve u cilju unapređenja i očuvanja prostora. U 2010. godini Općina je u okviru projekta djelomične rekonstrukcije i sanacije, koji provodi Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, završila uređenje lijevog dijela kompleksa od tvrđave, koji obuhvata obilježja narodnim herojima, palim borcima i Ceremonijalni plato. Ugradili smo nove granitne ploče, sanirali oštećene, te postavili klupe. Za ove namjene Općina je izdvojila 100.000 KM a Zavod 80.000 KM – kazao je Koldžo.

I u 2012. ugodini Općina je izdvojila 100.000 KM za rekonstrukciju stepeništa i javna rasvjeta na spomen-parku, a novac je osiguran i u protekle dvije godine.

- U 2017. i 2018. godini sufinansirali smo izvođenje radova tekućeg održavanja i sanacije objekta u iznosu od po 50.000 KM. Za ovaj spomen-park u budžetu za 2019. godinu planirano je 60.000 KM – naveo je načelnik.

Zbog toga je, kako kaže, iznenađen izjavama aktuelne Vlade KS, kako nikada do sada ovaj prostor nije bio uređivan i osvijetljen.

- Ja sam iznenađen da neko 10 godina nakon što smo mi obnovili rasvjetu ponovo to radi. Dakle rasvjeta već postoji, izgleda da je bio neki kvar na kablu i da su oni to popravili, ali ne mogu na osnovu toga reći da niko nikada od rata nije osvijetlio, niti očistio ovaj prostor. Mi smo uložili silna sredstva u rekonstrukciju i čišćenje u mnogo većem iznosu nego što je to uradila Vlada, ali će nam biti zadovoljstvo da se sada i Vlada uključi, ali uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa koji je ovlašten i specijalizovan za vršenje restauratorskih radova – naveo je Koldžo.

Dodao je da je tačno da se o tom značajnom prostoru ne vodi dovoljno računa, ali da je to već u nadležnosti viših državnih nivoa.

- Tačno je da se o tom prostoru ne brine onaj ko bi trebao. Spomen-park Vraca je nacionalni spomenik i Vlada Federacija je dužna za njegovo očuvanje. Ali mi smo uprkos tome sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS do sada mnogo radili na njegovom održavanju – kazao je Koldžo.

Načelnik je izrazio i zabrinutost zbog toga što vječni plamen nije pod nadzorom.

- Prije rata je objekat imao firmu koja je održavala vječnu vatru, postojao je i hidrantski sistem vatrozaštite,  sada ne po stoji ništa i u slučaju da neko zlonamjeran dođe, prouzrokuje požar, ko će biti kriv? Mislim da je to zadnja stvar koju je trebalo uraditi, prvo je trebalo kompletnu sanaciju izvršiti, obezbijediti video-nadzor i firmu koja će kontrolisati sve to, pa tek onda ići u tu priču -  mišljenja je načelnik.

U Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS za Faktor su kazali da Vlada nije konsultovala njihove stručnjake kada je u pitanju ponovno paljenje plamena, iako zakon to nalaže.

- Nismo dali odobrenje za ove radove na Spomen-parku Vraca, niti je Vlada KS po tom pitanju kontaktirala - kratko su nam rekli u Zavodu.

Kako saznajemo, Vlada, iako je trebala, za paljenje vječnog plamena na ovom nacionalnom spomeniku nije konsultovala niti nadležne institucije na nivou FBiH.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.