Nakon 27 godina ponovno gori plamen na Spomen-parku Vraca, a Vlada Kantona Sarajevo osim vječnom vatrom u medijima i na društvenim mrežama pohvalila se i činjenicom da je ovaj značajni kulturno-historijski spomenik prvi put nakon rata konačno očišćen, uređen i osvijetljen.

- Prvi put nakon rata Spomen-park Vraca zasjao je u punom sjaju. Vlada Kantona Sarajevo odlučila je da ovaj spomenik vrati u predratno stanje. Slijede aktivnosti na rekonstrukciji vodene fontane, a u posao će biti uključene i ostale nadležne općinske i federalne vlasti, kako bismo Spomen-parku Vraca vratili stari sjaj - kazao je, između ostaloga, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić. 

Ministar je više puta pohvalio aktivnosti aktuelne Vlade, koja je, kako je rekao, prva očistila, uredila i osvijetlila ovaj park nakon dugog niza godina. 

Iako spomenik koji ima značajnu kulturno - historijsku, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, nikada nije u potpunosti obnovljen, već godinama se ulaže u njegovo održavanje i čišćenje, a do sada je održano i nekoliko desetina akcija uklanjanja smeća i njegovog uređenja.

Jedna od institucija koja se konstantno brine o zaštiti ovog spomenika je i Općina Novo Sarajevo koja je već nekoliko puta sa različitim udruženjima organizirala akcije čišćenja ovog prostora.

To je za Faktor potvrdio i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, pojasnivši da je Općina do sada izdvojila gotovo pola miliona KM za održavanje ovog simbola borbe protiv fašizma i spomenika posvećenom žrtvama fašističkog terora.

- Općina redovno izdvaja novčana sredstva za rekonstrukciju i sanaciju Spomen-parka Vraca, a sve u cilju unapređenja i očuvanja prostora. U 2010. godini Općina je u okviru projekta djelomične rekonstrukcije i sanacije, koji provodi Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, završila uređenje lijevog dijela kompleksa od tvrđave, koji obuhvata obilježja narodnim herojima, palim borcima i Ceremonijalni plato. Ugradili smo nove granitne ploče, sanirali oštećene, te postavili klupe. Za ove namjene Općina je izdvojila 100.000 KM a Zavod 80.000 KM – kazao je Koldžo.

I u 2012. ugodini Općina je izdvojila 100.000 KM za rekonstrukciju stepeništa i javna rasvjeta na spomen-parku, a novac je osiguran i u protekle dvije godine.

- U 2017. i 2018. godini sufinansirali smo izvođenje radova tekućeg održavanja i sanacije objekta u iznosu od po 50.000 KM. Za ovaj spomen-park u budžetu za 2019. godinu planirano je 60.000 KM – naveo je načelnik.

Zbog toga je, kako kaže, iznenađen izjavama aktuelne Vlade KS, kako nikada do sada ovaj prostor nije bio uređivan i osvijetljen.

- Ja sam iznenađen da neko 10 godina nakon što smo mi obnovili rasvjetu ponovo to radi. Dakle rasvjeta već postoji, izgleda da je bio neki kvar na kablu i da su oni to popravili, ali ne mogu na osnovu toga reći da niko nikada od rata nije osvijetlio, niti očistio ovaj prostor. Mi smo uložili silna sredstva u rekonstrukciju i čišćenje u mnogo većem iznosu nego što je to uradila Vlada, ali će nam biti zadovoljstvo da se sada i Vlada uključi, ali uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa koji je ovlašten i specijalizovan za vršenje restauratorskih radova – naveo je Koldžo.

Dodao je da je tačno da se o tom značajnom prostoru ne vodi dovoljno računa, ali da je to već u nadležnosti viših državnih nivoa.

- Tačno je da se o tom prostoru ne brine onaj ko bi trebao. Spomen-park Vraca je nacionalni spomenik i Vlada Federacija je dužna za njegovo očuvanje. Ali mi smo uprkos tome sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS do sada mnogo radili na njegovom održavanju – kazao je Koldžo.

Načelnik je izrazio i zabrinutost zbog toga što vječni plamen nije pod nadzorom.

- Prije rata je objekat imao firmu koja je održavala vječnu vatru, postojao je i hidrantski sistem vatrozaštite,  sada ne po stoji ništa i u slučaju da neko zlonamjeran dođe, prouzrokuje požar, ko će biti kriv? Mislim da je to zadnja stvar koju je trebalo uraditi, prvo je trebalo kompletnu sanaciju izvršiti, obezbijediti video-nadzor i firmu koja će kontrolisati sve to, pa tek onda ići u tu priču -  mišljenja je načelnik.

U Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS za Faktor su kazali da Vlada nije konsultovala njihove stručnjake kada je u pitanju ponovno paljenje plamena, iako zakon to nalaže.

- Nismo dali odobrenje za ove radove na Spomen-parku Vraca, niti je Vlada KS po tom pitanju kontaktirala - kratko su nam rekli u Zavodu.

Kako saznajemo, Vlada, iako je trebala, za paljenje vječnog plamena na ovom nacionalnom spomeniku nije konsultovala niti nadležne institucije na nivou FBiH.