open-navfaktor-logo
search
Prisustvovao i Dodik
Vlada RS-a na posebnoj sjednici o slučaju "Vijadukt", kako zakrpiti gubitak 90 miliona KM
Vlada RS-a upoznala se danas na posebnoj sjednici u Banjoj Luci sa aktivnostima u vezi sa projektima HES Vrbas i MHE Bočac 2 na rijeci Vrbas i u vezi sa odlukom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u arbitražnom sporu ARB/16/36, te je poručeno da se traži "adekvatan odgovor".
25.05.2022. u 15:13
get url
text

Kao što je poznato, RS je izgubila 90 miliona KM u sporu sa slovenačkim "Vijaduktom", pred arbitražnim sudom u Washingtonu, zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

- Vlada je zadužila sve nadležne institucije i advokatski tim da iskoriste sve raspoložive pravne mehanizme, s ciljem davanja adekvatnog odgovora na presudu u arbitražnom sporu ARB/16/36, u predmetu "Vijadukt" i zaštite interesa RS-a - saopćeno je nakon sjednice.

Posebnoj sjednici prisustvovali su predsjednica RS-a Željka Cvijanović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Podsjećamo, do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je HES Vrbas, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS-a odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački "Vijadukt", je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Washingtonu.

Slovenci su da prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona eura, ali su u Vladi RS-a tada to odbili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.