- U posljednjih mjesec dana realizirali smo još tri mjere iz ekspozea. Posebno bih istakao usvajanje pedagoških standarda za osnovno, srednje i visoko obrazovanje koji nisu mijenjani 17 - 18 godina. Pored toga, realizirali smo i pomoć za 36 hiljada penzionera s najnižom penzijom, koji će dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM. Elektronska prijava ispita na fakultetima puštena je u testnu fazu, a od naredne akademske godine bit će u punoj primjeni - rekao je danas premijer TK Irfan Halilagić.

Pored tri mjere realizirane u posljednjih mjesec dana, Vlada TK je u prva dva mjeseca rada smanjila plaće izabranih i imenovanih zvaničnika, povećala egistencijalne naknade borcima, uvela naknadu za porodilje koja iznosi 1.000 KM mjesečno, povećala naknadu za oboljele od celijakije, izdvojila 10 miliona KM za poticaje u poljoprivredi, povećala izdvajanje sredstava za nerazvijene općine, povratnički populaciju te sredstva za projekte iz oblasti sporta, kulture i mladih.

Kada su u pitanju pedagoški standardi ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović istakao je da se radi o najsloženijoj mjeri iz programa rada Vlade.

- Od ove pa do 2025. godine u poboljšanje kvaliteta obrazovanja bit će uloženo 18 miliona maraka, a tu ne računamo ulaganja u infrastrukturu. Dakle govorimo o ulaganju u viši standard za učenike i nastavnike - rekao je Omerović.

Između ostalog, novi pedagoški standardi propisuju smanjenje broja učenika po razredima, kao i smanjenje minimalnog broja upisanih studenata u prvu godinu studija. Normativima se prvi puta uređuje i koji je minimum opreme koju mora posjedovati svaka škola, jasnije je definirana uloga defektologa, a prvi puta se uvodi i pozicija asistenta u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju.

- Zahvaljujući ovim izmjenama u narednih 5-6 godina ćemo izbjeći tehnološki višak u školama - rekao je danas Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.