- Zvanično smo dobili zahtjeve sindikata, koje ćemo prenijeti Vladi TK. Uslijedit će, najvjerovatnije, formiranje pregovaračkog tima Vlade TK i dogovor je da se sa sindikatima ponovo sastanemo u petak - rekla je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Dajana Čolić

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije predstavljaju više od 5.000 zaposlenih u zdravstvu, a oni zajednički traže povećanje svoje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke, što bi značilo povećanje plaće u iznosu od 20 posto.

- Nemam tačne podatke koliko bi koštalo ispunjenje zahtjeva sindikata, pa ne mogu sada dati ocjenu da li su njihovi zahtjevi realni - dodala je Čolić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu ederacije Bosne i Hercegovine Zijad Latifović rekao je da je najvažniji zaključak s današnjeg sastanka to da će Vlada biti zvanično upoznata sa zahtjevima zdravstvenih radnika.

Zijad Latifović

- U petak ćemo razgovarati o realizaciji ponude Vlade TK. Nama je sada važna samo promjena satnice sa 2,51 na 3,00 KM. Odluka o generalnom štrajku od 19. septembra i dalje ostaje na snazi, kao i polusatni štrajkovi upozorenja u naredna dva dana - zaključio je Latifović.