Povod je bio nezadovoljstvo zbog dodjeljivanja ordena Svetoga Save predsjedniku Srbije na proslavi osam vjekova autokefalnosti SPC.

On je tada istakao da se većina episkopa protivi ovakvoj odluci Sinoda SPC-a i u znak protesta Irineju vratio je panagiju koju mu je patrijarh kao i svim episkopima dodijelio u čast jubileja autokefalnosti Crkve.

- Ovaj kukavica, ovaj jedan običan pričalo i, da ne kažem ružnu riječ, laprdalo Vučić. Priča priče kao da smo mi sisali veslo. Nek ide nek priča te priče u svom Bugojnu. Ali neka nam ne soli pamet, čovjek koji ni u šta ne vjeruje. Laže sebe i druge i hoće nama da nametne svoju ideologiju bezbožnu. Kako su to mitovi - pa svu historiju svijeta pokreću veliki mitovi, tj. velike istine koje je Platon nazvao mitovima jer su u stanju da pokrenu mase - govorio je Atanasije Jevtić.

Vučić mu to nije zaboravio. Iako mu je bilo mjesto u Hramu Svetog Save, na sahrani patrijarha, u prvom redu, predsjednik nije htio da Atanasija Jevtića gleda dok drži "besjedu". Kazna je stigla u nedjelju na sahrani patrijarha Irinije, Atanasije je sjedio tek u četvrtom redu.