Pehar, koji je korišten u takmičenju od 1896. do 1910. godine, sklonjen je iz Nacionalnog muzeja fudbala u Manchesteru 2019. godine, a njegov tadašnji vlasnik stavio ga je na aukciju.

- Šeik Mansour bin Zayed, koji je vlasnik Cityja od 2008. godine, kupio je pehar na aukciji i posudio ga muzeju u nabavci obavljenoj u korist engleskog fudbala - objavio je u petak Manchester City.

Tim Desmond, izvršni direktor Nacionalnog nogometnog muzeja, kazao je da je vraćanjem pehara očuvano sportsko nasljeđe zemlje.

- Bojali smo se da ga možda nikada više nećemo vidjeti i da će Velika Britanija zauvijek izgubiti FA Cup - rekao je Desmond.

Klub nije otkrio cijenu, ali je aukcijska kuća Bonhams u Londonu krajem septembra objavila da je anonimni kupac nakon "uzbudljivog nadmetanja" kupio pehar za 760.000 funti (oko 845.000 eura).

Englesko vijeće za umjetnost pehar smatra predmetom od međunarodnog istorijskog značaja. Fudbaleri Citya imalu su zadovoljstvo da ga podignu daleke 1904. godine nakon pobjede u finalu FA Cupa nad Boltonom rezultatom 1:0.

Iz kluba su istakkli da je ta pobjeda pomogla izgradnji pozicije fudbala u širem kulturnom životu Manchestera, grada koji je u to vrijeme bio poznatiji po ragbiju.

- Osvajanje ovog trofeja 1904. godine bila je prekretnica za klub i grad Manchester jer je fudbal čvrsto zacementirao u srce svoje zajednice - rekao je Khaldoon Al Mubarak, predsjednik Manchester Cityja.

City je FA kup osvajao šest puta, posljednji put 2019. godine. Radi se o najstarijem fudbalskom takmičenju na svijetu, čije je prvo izdanje odigrano 1871. godine.