open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Vlasništvo BiH: Potvrđene zatvorske kazne jer su na prevaru pokušali prodati vilu "Aurora" i hotel "Vis" na Jadranu
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je prvostepenu presudu sarajevskog Općinskog suda kojom su Amina Memić (ranije Beganović) i Mirhat Beganović proglašeni krivim za krivična djela prevara i krivotvorenje isprave. 
28.07.2022. u 09:52
get url
text
get url
text

Mirhat Beganović je prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i tri mjeseca, dok je Amina Memić osuđena na godinu i šest mjeseci zatvorske kazne.

Teretili su se da su sredinom 2008. godine dogovorili poslovnu saradnju sa turističkim radnikom iz Hrvatske, kako bi mu prevarno kao poduzetnici iz BiH, za proviziju, pomogli u postupku sticanja prava na koncesiju i dugotrajno korištenje objekata u Dubrovniku, Hotel Vis 2 i Vila Aurora u Trstenom u vlasništvu države Bosne i Hercegovine.

- U tom cilju, pribavili su i upotrijebili lažnu koncesionu dokumentaciju dovodeći i održavajući oštećenog u zabludi da je ugovor o koncesiji odobren u zakonitom postupku kod nadležnih organa u BiH. Na ovaj način optuženi su pribavili protuvpravnu imovinsku korist u iznosu od 320 hiljada eura, što su nakon pravosnažnosti presude dužni vratiti oštećenom - navedeno je u optužnici, odnosno presudi. 

Elitna vila "Aurora" na Jadranu izgrađena između 1905. i 1908. godine i poslije Drugog svjetskog rata postala je odmaralište komunističkog vodstva SRBiH.

Ovaj rezidencijalni objekat po Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ pripada BiH.

Međutim, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nikada nisu riješile spor u vezi s njenim povratom, a umjesto dogovora, Hrvatska ju je prije nekoliko godina dala u zakup ruskom magnatu Mihailu Šelkovu, vlasniku firme Renesansa, na period od 30 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.