Poplave i duge i obilne padavine netipične za ovo doba godine ostavile su katastrofalne posljedice za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini.

Situacija je, kako ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, mnogo gora nego 2014. godine, kada su našu zemlju također pogodile velike poplave.

- Situacija je mnogo teža nego 2014. godine, jer sada već duži period imamo jako loše vrijeme. Nisu problem samo poplave, nego je problem i kišna godina. Sada nema ni naznaka boljem vremenu i pitanje je kada će se ocijediti zemlja. Što se tiče poljoprivrede ova godina je, malo je reći, katastrofalna – govori Bićo za Faktor.

Prema njegovim riječima, štete su za poljoprivredne proizvođače ogromne.

Nenadoknadive štete

- Zvanično štete još nisu utvrđene, komisije su formirane i obilaze terene. Ali u očima običnih građana i poljoprivrednika, štete su ogromne, šteta je ustvari nenadoknadiva. Pitanje je kada će se ocijediti zemlja, a mora se sve presijati, mora se ponoviti kompletan postupak. Ono što je zasijano i tamo gdje nisu bile poplave to je praktično uništeno, dosta biljki truhne u zemlji, a problem je i sa onim što je u plastenicima, i tu su prinosi dosta umanjeni jer je hladno vrijeme i nema sunca – ističe naš sagovornik.

Bićo navodi da su gotovo sve vrste biljaka, povrća i voća nastradale.

- Ugroženo je sve praktično. Ono što je u zemlji, sva žita, tamo gdje je poplava bila praktično više ništa nije nikako upotrebljivo. I kada se povuče voda to se mora preorati jer voda sa sobom nosi različita onečišćenja. Ovo što nije bilo poplavljeno, bit će vrlo lošeg kvalitet i bit će vrlo mali prinos. Što se tiče voća i ostalih biljaka ovo vrijeme pogoduje da ih napaduju razne štetočine, bilo je i mraza tako da će i to biti lošeg kvaliteta. Generalno sve je katastrofa – tvrdi Bićo.

Loša i teška godina za domaće proizvođače znači veći uvoz stranih proizvoda, a Bićo se nada da neće biti novih poskupljenja na pijacama i u trgovinama.

- Realno ne bi trebalo dodatno poskupjeti. Mi inače ne proizvodimo ni 20 posto naših potreba, oko 80 posto se uvozi svakako. Sada će biti vjerovatno tako da ćemo oko 90 posto morati uvoziti, ali cijene stranih velikih proizvođača uglavnom su iste. Domaći proizvodi će vjerovatno malo poskupjeti, ali to se neće toliko osjetiti u trgovini. Problem je do trgovaca, koji će reći da je nešto domaće a nije, i onda će formirati cijenu tako da će za nešto što je platio marku prodavati za tri. To su problemi – žali se Bićo.

S obzirom na to da će poljoprivrednici velike površine morati ponovo orati i saditi, čekaju ih veliki troškovi, koje prema Bićinim riječima, sami ne mogu finansirati.  

- Troškovi su enormni za svakog poljoprivrednog proizvođača. Radi se o ciframa koje oni sami neće moći iznositi. Jedan prosječni proizvođač za sjetvu za svoju farmu mora oko 55 - 60 hiljada KM u jednoj turi dati. Sad zamislite kad to propadne, kako to namiriti – navodi Bićo, dodajući da je otežavajuća okolnost što država ne pomaže iako je situacija zabrinjavajuća.

Protesti poljoprivrednika

On i drugi poljoprivrednici ne polažu previše nade u pomoć države, iako je sastanak Privremenog Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojem bi se trebalo razgovarati o programu novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu zakazan za 23. maj.

- Imamo tu situaciju da se administracija bukvalno igra sa poljoprivrednicima. Taj Odbor je formiran u prošli četvrtka, ali još nisu imali ni prvu sjednicu. Problem je i daljnja procedura sa kojom se puno kasni, a to je da program trba ići u Ured za ocjenu zakonitosti istog i u Ministarstvo finansija. To su gospoda iz Ministarstva poljoprivrede trebali davno uraditi, a još nisu. Dakle kasni se sa formiranjem odbora, sa programom za podsticajem, pa traže dodatne uredbe, pa procedure, tako da ovaj program vjerovatno neće biti ni do jula, a to će tada već biti kasno. Ljudima treba novac odmah da mogu presijati, da kupe gorivo, i to je poskupilo i sjemena su ove godine drastično skuplja... – tvrdi Bićo.

Ukoliko do kraja mjeseca ne vide nikakve pomake kada su u pitanju podsticaji koje trebaju dobiti, poljoprivrednici bi svoja prava mogli tražiti na ulici.

- Sada je kap prelivena. Poljoprivrednici su pretrpjeli ogromne štete, kasni se sa podsticajima, mi smo pisali i Ministarstvu i Vladi FBiH i Parlamentu da se do 30. maja počne sa isplatom, ali nikakav odgovor nismo dobili. Dogovorićemo se na sastanku kojeg ćemo održati 30. maja dali ćemo ići u proteste, ali navjerovatnije da hoćemo 10. juna. Bit će to mirni i legalni pristesti, da se upozori vlast da ovo ovako više ne ide – ističe Bićo, dodajući da Vlada RS-a redovno isplaćuje podsticaje svojim poljoprivrednicima.

Iako se poljoprivrednici u Federaciji ubrzo ne nadaju pomoći, predsjednik Privremenog Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Ilija Ilić obećao je da će se se što prije krenuti u izradu programa poticaja za poljoprivrednike.

– Kompletne poljoprivredne površine, koje su bile zasijane u proljetnom dijelu, nalaze se pod vodom. Od tog zasijanog materijala neće biti ništa te će poljoprivrednici morati ići u novu sjetvu. Iz navedenih razloga prva aktivnost Odbora bit će da s resornim ministrom Šemsudinom Dedićem izradi program poticaja, kako bi poljoprivrednici što prije imali sredstva na računu – naveo je prije nekoliko dana Ilić.

Ovogodišnji program poticaja iznosi 70 miliona KM.

- To su nedostatna sredstva, ali budžet je takav, u kojem isto tako imamo sredstava iz 2018. godine što se kod poljoprivrednika zove prelazna proizvodnja. Naš zadatak je da što hitnije usvojimo program kako bi poljoprivrednicima bila omogućena sredstva za isplatu – rekao je Ilić.

Dodao je da će se nakon izvršenih prijava putem aplikacije za obradu novčanih podrški u poljoprivredi i ažuriranih podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava, utvrditi okvirni iznos potrebnih sredstava za svaku mjeru, te na osnovu tih podataka, ukoliko se ukaže potreba, Ministarstvo će predložiti Vladi Federacije BiH preraspodjelu planiranih sredstava u okviru odobrenog budžeta za 2019. godinu.