open-navfaktor-logo
search
Prolazi i drugi rok
Vlast u TK se igra ljudskim životima: Ko će odgovarati što djeca iz Doborovaca gube pravo na upis u školu
Učenicima koji su završili Osnovnu školu "Doborovci" na području Gračanice, ostaje sve manje šanse za upis u željenu srednju školu. Ova škola i dalje nema direktora, pa 14 učenika devetog razreda ne može dobiti svoje diplome.
15.06.2021. u 16:33
get url
text
Osnovna škola "Doborovci" kod Gračanice

- Ministarstvo je prošle sedmice slalo urgenciju Školskom odboru OŠ "Doborovci", a proveli smo i nadzor. Danas smo zamijenili jednog člana Školskog odbora iz reda zaposlenika, koji je podnio ostavku - rekao nam je danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković.

VEZANI TEKST-Direktor smijenjen, djeca iz Doborovaca kod Gračanice nemaju pravo na upis u srednju školu

Pomenuta škola od 26. maja nema direktora, nakon što je smijenjen "po sili zakona", kao i svi direktori škola u TK, izmjenama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju.

- Vlada TK je na prijedlog Ministarstva imenovala Školski odbor. Oni imaju ovlasti da imenuju direktora i za to im ne treba nikakva saglasnost ministra. Dakle, ako to žele, mogu to uraditi već sada. Ako se ništa ne desi smijenit ćemo kompletan Školski odbor, ali rokovi će tada već proći - kaže ministar Baraković.

Međutim, očito je da je u ovom slučaju, nakon smjene direktora poremećeni međuljudski odnosi, a ispaštaju učenici.

Oni su već propustili porvi upisni rok za sve srednje škole. Drugi upisni rok završava sutra u svim gimanzijama i umjetničkim školama, što znači da su učenici iz Doboravaca propustili i drugi upisni rok. Tehničke škole i medresa drugi upisni rok imaju do petka, a stručne do ponedjeljka.

Kako saznajemo u školi su dobili obavijest o imenovanju novog člana Školskog odbora iz reda uposlenika, ali danas neće biti sjednice.

Sve što se dešava posljedica je skandalozne prakse da se kroz izmjenu zakona smjenjuju direktori svih osnovnih i srednjih škola. Upravo to je 30. aprila, u Skupštini TK, uradila koalicija Socijaldemokrateske partije (SDP), Pokreta demokratske akcije (PDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Naše stranke (NS). Kada se nešto tako uradi pred sam kraj školske godine, pa škola poput one u Doborovcima ostane bez direktora 26. maja, onda imate sve preduslove za problem.

Učenici iz Doborovaca kod Gračanice, već su teško oštećeni, jer nisu imali pravo da se upišu u željenu školu. Sada im ističe vrijeme da konkuriraju i za preostala mjesta, a njih je iz dana u dan sve manje, jer i drugi upisni rok prolazi.

Da li se trebaju nadati da će ostati neko mjesto u avgustu, u bilo kojoj školi? Tada će učenici iz Doborovaca, s uredno završenom školom, biti u rangu onih rijetkih koji u devetom razredu osnovne idu na popravni.

Onima koji su sve zakuhali, bilo je važno samo da kampanjski smijene sve, a ko će u svemu tome biti oštećen, 14 učenika, budžet kroz tužbe smijenjenih, njima nije bilo važno. Na koncu, oni ne plaćaju, ne odgovaraju, oni su tu da kadroviraju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.