open-navfaktor-logo
search
Prate situaciju
Vlasti u BiH nemaju naznaka da će uskoro doći do većeg priliva migranata
Od početka ove godine 7.271 strani državljanin iskazao je namjeru podnošenja zahtjeva za azil u Bosni i Hercegovini, a trenutno se u privremeno prihvatnim centrima nalazi 854 migranta od kojih je najviše iz Afganistana i Maroka, potvrđeno je iz Službe za odnose sa strancima.
15.05.2023. u 08:53
get url
text
migranti

Iz Ministarstva sigurnosti BiH Feni je rečeno da se broj migranata nije značajnije mijenjao od početka godine. Tokom maja 582 strana državljanina je prilikom ilegalnog ulaska u BiH izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu, ali tokom ovog mjeseca nije podnesen nijedan zahtjev za azil.

- To pokazuje da se nastavlja dosadašnja praksa zloupotrebe azila od migranata koji našu državu koriste tranzitom do svog krajnjeg odredišta - navode iz Ministarstva. 

U Službi za odnose sa strancima, imajući u vidu statističke podatke iz prethodnog razdoblja, navode da je tokom ljetnog razdoblja dolazilo do blagog povećanja dolaska migranata u Bosnu i Hercegovinu, ali trenutno ne raspolažu informacijama da bi moglo doći do većeg priliva migranata u BiH u narednom periodu.

Ministarstvo sigurnosti navodi da nadležne agencije za upravljanje migracijama u BiH prate situaciju na terenu i u regionu te kretanje iz zemalja visokog rizika, ali za sada nema velikih promjena i eventualnog povećanja broja migranata koji ulaze u BiH.

Što se tiče državljana Sudana, gdje je u toku rat između sudanske vojske i suparničke paravojne Snage za brzu potporu (RSF), Služba za odnose sa strancima nije registrirala ni jednu iskazanu namjeru podnošenja zahtjeva za azil, ali Ministarstvo sigurnosti BiH od početka godine registriralo je ukupno 35 osoba iz te države.

Kada je riječ o objektu za zadržavanje migranata u Privatnom kampu Lipa, čiji će status u narednom periodu rješavati državne institucije u BiH, on je još u fazi izgradnje i nije stavljen u privremenu upotrebu, ali iz sigurnosti Ministarstva BiH naglašavaju da će njegovo eventualno korištenje biti u skladu s propisima i zakonima u BiH.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) ocijenili su da je migracijska situacija u Bosni i Hercegovini općenito stabilna i pod kontrolom te da u privremenim prihvatnim centrima u BiH ima više od 3.500 slobodnih kreveta.

Kažu da IOM kontinuirano prati situaciju u BiH, regionu i migracijske trendove u svijetu te da zahvaljujući Evropskoj uniji kao primarnom donatoru u odgovoru na migracije i koordinaciji s nadležnim bh. institucije osiguravaju dovoljne kapacitete za smještaj migranata.

- Kapaciteti za sada premašuju broj migranata kojima je potreban smještaj, a IOM je spreman podržati nadležne vlasti u slučaju većeg priliva migranata kojima je potrebna zaštita i humanitarne usluge - naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.