open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Vrhovni sud odbio poništiti ugovore o kreditima u "švicarcima"
Banka je na početen način obrazložila rizike od uzimanja kredita u "švicarcima" smatra Senat Vrhovnog suda
20.11.2018. u 18:06
get url
text

Slovenski vrhovni sud donio je presudu kojom je praktički odbio kreditne ugovore o zajmovima u švicarskim francima proglasiti ništavnima.

Riječ je o jednom od brojnih slučajeva koji su na slovenskim sudovima, a u kojima korisnici takvih kredita tvrde da ih banka nije prilikom sklapanja ugovora o kreditu obavijestila o potencijalnim rizicima i mogućem rastu kursa švicarske valute u kojoj su ti krediti bili nominirani, a do čega je onda i došlo.

Ovo je prvi konkretan slučaj koji je došao do Vrhovnog suda. Senat Vrhovnog suda odbio je zahtjev dvojice zajmoprimaca da se revidira odluka nižeg suda koji je dao za pravo banci kod koje su uzeli kredit.

U jednom prethodnom slučaju niža sudska instanca dala je za pravo korisnicima kredita te konkretan kreditni ugovor u tom slučaju proglasila ništavnim.

U obrazloženju svog stajališta senat Vrhovnog suda naveo je da je banka svojim klijentima koji su uzeli takav kredit na "odgovarajući i pošten način" obrazložila da postoji mogućnost rizika da zajam poraste zbog neplaniranih valutnih oscilacija.

Sud se pritom ogradio od procjenjivanja jesu li takvi krediti bili "pošteni ili nepošteni", s obzirom da su se njihovi korisnici u predstavci sudovima pozivali i na nepoštene, "zelenaške" kamate, koje su se prilikom odobravanja kredita i naglog porasta kursa švicarskog franka primjenjivale.

Riječ je o jednom od brojnih slučajeva koje su u Sloveniji pred sudovima pokrenuli korisnici tzv. "švicarskih" kredita, koji su došli u tešku finansijsku situaciju početkom 2015. nakon što je švicarska centralna banka ukinula gornju granicu kursa franka koji je na početku iznosio 1,20 franaka za euro.

U Sloveniji nema sistemskog uređenja tog pitanja uprkos zahtjevima udruženja korisnika takvih kredita, pod nazivom Frank, pa se slučajevi rješavaju na sudu, iako je bilo i nastojanja da se to riješi zakonom za koji se zalažu advokati i lobističke grupe korisnika takvih kredita, javila je Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.