open-navfaktor-logo
search
Telefonska sjednica
VSTV BiH: Krivični predmeti protiv zdravlja stanovništva apsolutni prioritet
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) održalo je danas telefonsku sjednicu na kojoj su, između ostalog, razmotrena pitanja od važnosti za dalji rad pravosuđa u ovom periodu.
26.03.2020. u 18:23
get url
text

Vijeće je usvojilo zaključak o pokretanju Inicijative za donošenje interventnog Propisa o privremenim mjerama u pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini za vrijeme stanja proglašenja nesreće. Nakon tehničkih korekcija teksta o kojem su članovi Vijeća raspravljali tokom telefonske sjednice, isti će biti dostupan javnosti.

Također, donesena je odluka da je postupanje u krivičnim predmetima protiv zdravlja stanovništva apsolutni prioritet svih pravosudnih institucija u BiH.

Nadalje, Vijeće je donijelo odluku o obustavljanju do daljnjeg, odnosno do obavještenja od strane VSTV-a BiH, postupka ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima u BiH za 2019. godinu, uključujući i postupak rješavanja prigovora na ocjenu rada i to na način da se smatra da rokovi za podnošenje, odnosno rješavanje po prigovorima, ne teku do dostavljanja pomenutog obavješenja pravosudnim institucijama od VSTV-a BiH.

Donesena je i odluka o produženju roka za dostavljanje finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija za 2019. godinu do 30. juna 2020. godine, a o eventualnoj izmjeni ovog roka, odlučiće VSTV BiH posebnom odlukom, saopćio je VSTV BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.