open-navfaktor-logo
search
Nakon odgađanja
VSTV: Imenovanje zamjenika državnog tužioca ponovno na dnevnom redu
Od 16 kandidata, koji ispunjavaju uvjete propisane konkursnom procedurom, razgovoru je pristupilo 15, te je preostalo da se obavi razgovor s još jednim kandidatom
14.10.2019. u 19:01
get url
text

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bi na sjednici u srijedu, 16. oktobra, trebalo pristupiti imenovanju dvoje zamjenika glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Radi se o imenovanjima koja su bila na dnevnom redu sjednice od 25. i 26. septembra, ali su odgođena, jer je jedan od prijavljenih kandidata bio spriječen da dođe na intervju.

Kako je Feni iz VSTV-a ranije rečeno, imenovanje zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH skinuto je s dnevnog reda prošle sjednice tog regulatornog tijela, budući da nisu bili obavljeni razgovori sa svim kandidatima koji su se prijavili za popunu spomenutih pozicija.

Naime, od 16 kandidata, koji ispunjavaju uvjete propisane konkursnom procedurom, razgovoru je pristupilo 15, te je preostalo da se obavi razgovor s još jednim kandidatom.

Istovremeno, na sjednici VSTV-a bi trebali biti imenovani i predsjednici općinskih sudova u Zenici, Ljubuškom, Srebreniku i Velikoj Kladuši te zamjenik glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Na dnevnom redu zasjedanja je i nominacija člana Upravnog odbora projekta "Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini".

Usto, VSTVBiH bi se trebao očitovati u vezi s Informacijom o mišljenju Stalne komisije za efikasnost i kvalitetu sudova u pogledu preporuka iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala, kao i o Prijedlogu dopuna kriterija za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.