Ponedjeljak, 27.01.2020.

Afera "potkivanje"

VSTV na sjednici bira tužioce, sve spremno i za proteste

Za vrijeme održavanja sjednice VSTV-a pred zgradom pravosudnih institucija u 11.55 sati trebali bi biti održani protesti, a očekuje se dolazak nekoliko stotina građana iz više gradova Bosne i Hercegovine. Dolazak autobusa najavljen je iz Velike Kladuše, Lukavca, Banje Luke, Tuzle...

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) će na sjednici 29. i 30. maja imenovati nosioce pravosudnih funkcija, čije su imenovanja odgođena na sjednici tog regulatornog tijela, održanoj polovinom mjeseca.

Između ostalog, trebali bi biti imenovani - glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i glavni kantonalni tužioci u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu. Sjednica VSTV-a počinje u devet sati, a protesti su zakazani u 11.55.

Nakon provedenih procedura u vezi s izborom/imenovanjem glavnog kantonalnog tužioca u Sarajevu, najbolje rangirani kandidati su - Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić, tužitelji Tužiteljstva KS, koji su konkurisali za rukovodeću/čelnu poziciju u sklopu tog tužilaštva.

Prema utvrđenoj bodovnoj listi, kandidati za glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona (TK) su - Tomislav Ljubić i Dražena Pejanović, a za glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK) - Fadila Amidžić, Jasmin Mesić i Amir Midžić, dok je kandidat za čelnu poziciju u Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona Luka Dabić (jedini konkurisao za tu poziciju).

Kako je planirano, na sjednici VSTV-a bi trebao biti imenovan i predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) za koju poziciju je konkurisao Vladimir Špoljarić, aktuelni vršilac dužnosti predsjednika tog suda, a predviđeno je i imenovanje tužitelja Tužiteljstva BiH. Inače, pozicija predsjednika KSS-a ostala je upražnjena nakon što je raniji nosilac te funkcije Jasmin Jahjaefendić imenovan za sudiju Vrhovnog suda FBiH.

Istovremeno, prijedlogom dnevnog reda za sjednicu VSTV-a planirano je formiranje komisije za obavljanje razgovora s kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda Federacije BiH.     

Za vrijeme održavanja sjednice VSTV-a pred zgradom pravosudnih institucija u 11.55 sati trebali bi biti održani protesti, a očekuje se dolazak nekoliko stotina građana iz više gradova Bosne i Hercegovine. Dolazak autobusa najavljen je iz Velike Kladuše, Lukavca, Banje Luke, Tuzle...

Protesti su najavljeni nakon što je u medijima objavljen video snimak o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu "potkivanje".

Dolazak u Sarajevu sinoć su najavili i članovi grupe Pravda za Davida koji se bore za istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, kao i porodica ubijenog mladića Dženana Memića.

Ovaj skup su još ranije u Beču najavili Davor Dragičević i Muriz Memić, roditelji ubijenih mladića, koji su pozvali sve građane Bosne i Hercegovine, posebno roditelje, da dođu u glavni grad BiH na protest.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh