Povodom godišnjice hrvatske oružane akcije "Oluja", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je "gdje je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo".

- Oluju Hrvatska slavi kao pobjedu u okviru domovinskog rata, a ne kao protjerivanje Srba sa teritorija na kojima su živjeli. Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na dostojanstven i ozbiljan način obilježavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo - rekao je predsjednik Srbije.

Upitan o izjavi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da bi željela da prisustvuje koncertu Marka Perkovića Tompsona u Splitu, koji se održava na godišnjicu "Oluje", Vučić je konstatirao da je to u Hrvatskoj radostan dan, dok je za Srbe jedan od najtužnijih dana u savremenoj sprskoj historiji.

- Mi ćemo ga peti put obilježiti kako dolikuje, zajedno sa RS-om, i ponosan sam na to - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je istakao da se pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju, ali da, bez patetike, može da iznese neke podatke i da, zapravo, time uputi pitanje strancima.

Srbija želi najbolje odnose sa Hrvartskom i nastaviće da ih gradi, rekao je Vučić, ali je zatražio objašnjenje za činjenicu da je po popisu 1991. godine u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Јugoslovena, što je prema njegovoj računici oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. bilo 184.000. Izrazio je uvjerenje i da će Srba na popisu 2021. biti manje od 150.000.

- Gdje je nestalo 500.000 Srba? - upitao je predsjednik Srbije.

- I da kažete da su ljudi otišli "trbuhom za kruhom", da ih je tako otišlo 100.000, gdje je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo? - dodao je Vučić.