Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da je nekakav dogovor postignut.

- Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli - rekao je on, javlja Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da ništa nije potpisao.

OK dan za Vučića

- Ovih nekoliko tačaka smo dogovorili i one će postati dio pregovaračkog okvira za obje strane - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da se ništa nije završilo večeras, nego da tek počinje te dodao je da je napravljen pomak u konstruktivnom razgovoru.

- Nije bio dan D, ali smo imali OK dan - rekao je on.

Prema njegovim riječima, u roku od 30 dana dogovoreno je formiranje zajedničke monitoring komisije kojom će predsjedavati EU.

Također je rekao da je dogovoreno da se odmah krene u formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

On je naveo da će EU sada da cijeni rezultat pojedinačno za obje strane. Ocijenio je da će biti "nastavljeni pritisci" i na jedne i na druge.

Vučić je najavio da će u nedelju 19. marta građanima predstaviti šta je dogovoreno, a da će od 20. marta početi da prima predstavnike zastupničkih grupa.

Borrell: Imamo dogovor

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je u Ohridu nakon sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je postignut dogovor, javlja Anadolija.

Borrell je u obraćanju medijima kazao da sa nakon razgovora koji su trajali oko 12 sata, sa zadovoljstvom može reći da je dogovor postignut.

- Kosovo i Srbija su se složili o Aneksu primjene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kao dio ovog Aneksa, strane su potpuno posvećene da primjene sve članove sporazuma i da ekspeditivno realizuju svoje obaveze - kazao je Borrell.

On je kazao da u vezi člana 7 EU sporazuma, Kosovo složilo da odmah počne pregovore, olakšane od EU, za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbjeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

Strane su se takođe dogovorile, kazao je visoki predstavnik, da usvoje izjavu o nestalim licima, kao urgentno pitanje.

- Prvo smo predložili ambiciozniji Aneks, detaljniji, ali nažalost strane nisu uspele da postignu saglasnost o toj detaljnijoj verziji. S jedne strane, Kosovo nije imalo fleksibilnost u vezi supstance, a s druge strane Srbija je prvo naglasila princip da ne potpiše iako je spremna da primjeni - kazao je Borrell.

Dodao je da je Aneks sporazuma zato usvojen u nešto izmijenjenom obliku i bit će objavljen.

- Uprkos činjenici da je predložen nešto ambiciozniji tekst na početku, ovo što su strane prihvatile, a to znači sporazum i njegova implementacija kroz anekse postaće dio njihovog puta ka Evropskoj uniji - rekao je Borrell.

Dodao je da će odmah krenuti s radom kako bi relevantne amandmane inkorporirali u poglavlje 35. pregovaračkog okvira Srbije s Evropskom unijom.

- Na ovaj način će obje strane biti obavezne da poštuju ovaj sporazum jer će on biti njihov uslov za njihov put ka EU. Mi iz EU-a ćemo tražiti od strana da ispune svoje obaveze, jer će biti dio evropskog puta - rekao je Borrell.

On je kazao da je ovaj sporazum važan i za mir i sigurnost regiona Zapadnog Balkana.

- Srbija i Kosovo trebaju normalizovati svoje odnose. Ovo se pitanje ne može zaobići, ovaj sporazum i Aneks, koji je integralni dio sporazuma je važan korak naprijed, kako bi ovaj cilj postao stvarnost. Nastavićemo neumorno raditi dok ne postignemo sveukupni dogovor o normalizaciji njihovih odnosa - poručio je Borrell.

Kurti i Vučić su se saglasili s tekstom EU prijedloga na sastanku u Briselu, 27. februara. O tom tekstu se više neće raspravljati, kazao je tada visoki predstavnik Borrell.

Predlog EU - Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je objavljen na internet stranici EU, sastoji se od 11 članova kojima se ne predviđa obostrano priznanje, ali se stranke obavezuju da uzajamno priznaju dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Prema tekstu prijedloga, pored ostalog, obje strane su se saglasile da će poštovati načela suverene jednakosti svih država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti.

Srbija neće uložiti prigovor na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji niti će stranke blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge stranke na putu prema EU-u.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih sličnih. oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Prijedlogom se predviđa odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Strane će razmijeniti stalne misije. One se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade.

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsjedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.

Obje strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju ovog sporazuma.