Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegov posao da govori istinu, ali da niko ne treba da pomisli da će on ikada prestati da se bori za Kosovo.

- Ponekad gorku, ponekad neprijatnu i ma kakva bila, ali istinu. Ali nemojte ni za trenutak da pomislite da neću da se borim za naš narod na Kosovu i Metohiji. I to više od onih koji istinu znaju, ali je prećutkuju. I koji bi da za Kosovo ratuju tuđa, a ne njihova djeca - rekao je Vučić na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu.

Vučić je upitao i da li smo sami sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom.

- Mi smo narod koji ne voli istinu - naveo je, dodavši da Srbi nisu uspijevali da prihvate poraze, čak ni kada su se oni uzastopno dešavali.

On je ocijenio i da je "sve bilo završeno 2010. godine", a da je, otkada je on na vlasti, pitanje Kosova ponovo vraćeno na stol.

Predsjednik Srbije je naveo i da je našao pismo ubijenog premijera Zorana Đinđića koji "2003. godine predviđa kako žele da stvore nezavisno Kosovo", te dodao da su tada prvi put srpski predstavnici počeli da govore i da mole da "se dobije podjela, što međunarodni predstavnici odbijaju".

Vučić je govorio i o tome kako se kroz godine smanjivao procenat Srba na prostoru Kosova, ocijenivši da je riječ o "nacionalnoj katastrofi", kao i odnosu Srba i Albanaca kroz godine, ali i o taksama od sto odsto koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, od 2014. do 2018. godine bilo je 465 etnički motivisanih napada, ali je deset godina ranije taj broj bio trostruko veći.

Sjednici Skupštine Srbije ne prisustvuje veći dio predstavnika opozicionih stranaka.