Vučić je doputovao jučer u dvodnevnu posjetu Skoplju gdje se sastao s Edijem Ramom i Zoranom Zaevom u okviru inicijative "Mini Šengen" a danas sudjeluje na regionalnom ekonomskom forumu u organizaciji privrednih komora tri zemlje.

Vučić je u obraćanju na početku Foruma u Skoplju rekao da je jedan uvjet povjerenje, koje imaju, a drugi da tri zemlje, odnosno vlade, budu u stanju da brzo poluče rezultate, prenosi Radiotelevizja Srbije.

- Ako to budemo u stanju, od 1. januara 2023. godine - nemamo granice između naših zemalja -  poručio je Vučić, dodajući da se povećava i sigurnost svih građana.

Istaknuo je da se u posljednje dvije godine razvilo iskreno međusobno povjerenje.

- I u smislu odnosa prema regiji, Evropi i svijetu, ali nismo ni glupi ni naivni da vjerujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja, ako mi ne budemo to činili - kazao je Vučić.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da danas počinje nova era saradnje u regiji, da će biti dato novo ime inicijativi Mini Šengen, što će, ocijenio je, biti dodatni impuls ekonomskoj saradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regiji.

- Ovo će biti prepoznata inicijativa koja će biti široko prihvaćena i u Briselu i u Washingtonu. To može da napravi ozbljan doprinos u političkoj relaksaciji u regiji - istaknuo je Zaev na forumu u Skoplju.

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana.

- Ohrabrujem sve da nam se pridruže zbog dobrobiti svih naroda na Zapadnom Balkanu, kako bi ovo bio zajednički prostor - pozvao je Zaev.

Na forumu sudjeluje više od 350 kompanija iz regije, ali i još stotinjak predstavnika trgovinskih komora i firmi van regije.