open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučić: Prištinski režim ugrožava stabilnost, mir i opstanak srpskog naroda na Kosovu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije u Beogradu da odluka o promjeni registracijskih oznaka na Kosovu ugrožava stabilnost te mir i opstanak Srba na Kosovu.  
27.10.2022. u 12:38
get url
text

- Prištinski režim ugrožava stabilnost, mir i opstanak srpskog naroda na Kosovu svojim pratnjama kako će nastaviti provoditi akciju u vezi s preregistracijom vozila - istaknuo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim riječima, Beograd insistira na KS tablicama za Srbe na Kosovu, koje su statusno neutralne, ali ih je Priština, kako navodi, jednostrano ukinula i suprotno svim prethodnim dogovorima traži samo RKS tablice Kosova.

- Mi smo spremni nastaviti razgovore i pregovore o svemu, dogovorili smo se da učinimo sve što je u našoj moći kako bi sačuvali stabilnost, ali ćemo biti uz srpski narod ukoliko bude napadnut i vjerujemo da će biti dovoljno pameti i u Prištini i kod onih koji su ih podržavali u svakoj odluci koju su donosili da ne idu protiv mirnog srpskog naroda koji samo želi biti svoj na svome - kazao je Vučić, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Srbijanski predsjednik Vučić je istaknuo da su na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost razmatrali francusko-njemački plan, koji podržavaju i SAD te da će u ih roku od 24 sata upoznati i s odgovorom koji su sastavili.

- U roku od 24 sata mi ćemo taj odgovor i uputiti. Mi smo spremni nastaviti pregovore, ali postoje stvari koje mi ne možemo prihvatiti i o tome smo upoznali predstavnike najviših država - rekao je Vučić i dodao da neće ulaziti u detalje.

Sjednica vijeća za nacionalnu sigurnost zakazana je nakon što su predstavnici Srpske liste zatražili hitan sastanak s Vučićem zbog najave kosovskog premijera Albina Kurtija da će od 1. novembra prestati važiti srpske registracijske oznake na automobilima.

Rok koji je Priština odredila za preregistraciju tablica na Kosovu ističe 31. oktobra, a kosovski premijer Kurti kazao je da taj rok neće biti produžen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.