open-navfaktor-logo
search
Počela primjena
Vučić proslavio Dan srpske zastave, pa pristao da Kosovari na simbol Srbije stavljaju naljepnice
Vozači sa tablicama koje imaju oznaku Republike Srbije na ulazu u Republiku Kosovo moraju nalijepiti stikere preko simbola Srbije. Vrijedi i obrnuto. 
04.10.2021. u 11:07
get url
text

Prijelaz Jarinje između Srbije i Kosova ponovo je otvoren za vozila, jutros tačno u osam sati, a na registarske tablice nalijepljene su prve naljepnice, kao što je dogovoreno između delegacija između Srbije i Kosova u Briselu. Tačnije, takav sporazum je postignut prije nekoliko godina, ali se pod Pritiskom Prištine tek sada počeo poštovati, tako da Srbija nije imala izbora. 

Automobili koji ulaze iz Republike Kosovo u Srbiju, kao i iz Srbije na Kosovo prema sporazumu dobijaju naljepnicu koja se lijepi na registarske oznake i prekriva simbole Kosova i Srbije koji se na njima nalaze.

Prvi automobil koji je prešao prijelaz Jarinje iz pravca Srbije i ušao na Kosovo ima registarske oznake Raške, a saobraćaj je normalizovan i na prijelazu Brnjak.

Kao preduvjet za sprovođenje sporazuma, također kao dio dogovora u Briselu, u subotu su specijalne jedinice kosovske policije napustile prijelaze Brnjak i Jarinje, a Srbi sa sjevera Kosova, koji su skoro dvije nedjelje bili u protestu, uklonili su barikade sa prijelaza.

Na prijelazima Jarinje i Brnjak od prije dva dana se nalaze jedinice KFOR-a, kako bi osigurale slobodu kretanja.

Zanimljivo je i to da su Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 15. septembra organizirali proslave praznika koji su oni i izmislili - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a odmah nakon toga Vučić nije imao izbora nego je pristao na to da se isti ti simboli skrivaju naljepnicama na ulazu u Republiku Kosovo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.