Vučić: Razgovarao sam sa Izetbegovićem o trasi autoputa, Srbija je morala prihvatiti ono što je BiH tražila

Objavljeno: 13.10.17 u 15:32

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je referendum o nezavisnosti u Kataloniji pokrenuo mnoga pitanja, ali da vlast ne smije da podiže očekivanja među građanima Srbije zbog Katalonije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

- Ne možemo se porediti s većim i snažnijim zemljama nego što smo to mi. Moramo uzeti u obzir sve sa čime se možemo hvatati ukoštac - rekao je Vučić.

Dodao je da je put cijelog Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji i da zemlje ne smiju međusobno da se guše i zadržavaju jedne druge i dodao da će Srbija bez sumnje učiniti sve što je u njenoj moći da očuva regionalni mir i spokoj.

Vučić je rekao da, kada je reč o regionu, postoje veća strahovanja za neke teritorije u regionu. Istaknuo je da će Srbija uvijek podržavati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine i da niko ne može prigovoriti Srbiji po tom pitanju i da Srbija poštuje susjede.

Naveo je i da je razgovarao s bošnjačkim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i da je predložio neke druge trase autoputa, ali da je Srbija morala da prihvati ono što je Bosna i Hercegovina predložila.

- Važno je da se Srbija poveže s Bosnom i Hercegovinom, pa i na ovaj način na koji oni žele - kazao je Vučić i dodao da će sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem razgovarati o granici između dvije zemlje i da se tom pitanju pristupilo "odvažno i na odgovoran način".

Turska je, podsjećanja radi, iskazala zainteresiranost za realizaciju projekta izgradnje saobraćajnice koja će povezati Sarajevo sa Beogradom, a na nadležnim institucijama u našoj zemlji je definiranje trase autoceste koja će od našeg glavnog grada voditi do granice sa susjednom Srbijom.

Vučić je još dodao da očekuje da će stvaranje zajedničke ekonomske zone za nekoliko godina moći da preraste u carinsku uniju balkanskih zemalja. Vučić je kazao i da Srbija sama trenutno ima najviše investicija i ulaganja u regionu, ali da to nije dovoljno.