- Ukoliko predsjednik Vučić ostane pri svome da podnosi ostavku, mislim da je to kraj SNS-a, kraj karijere koju je SNS imala na političkoj sceni Srbije, a mislim kako nakon toga slijedi najgori mogući scenarij za Srbiju koji ne smijem ni zamisliti - rekao je Glišić u izjavi za srbijanske medije. 

Istovremeno, Beogradski list "Informer" prenosi da je Vučić napustio u nedjelju navečer sastanak s najbližim saradnicima u centrali SNS-a na Novom Beogradu.

Vučić će na poziv srbijanske premijerke Ane Brnabić danas od 11 sati prisustvovati sjednici Vlade Srbije, a večeras bi se trebao obratiti javnosti u toj zemlji nakon što je u petak kazao da je Srbija spremna prihvatiti koncept evropskog prijedloga za Kosovo i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu za normalizaciju odnosa s tom zemljom.

Takva Vučićeva izjava izazvala je negodovanje jednog djela srbijanske javnosti te posebno opozicije konzervativno-desnog spektra političke scene koja ga optužuje da se bez saglasnosti u državnom parlamentu nije smio saglasiti s prijedlogom i zahtijevaju da Vučić u Skupštini Srbije objasni s kojim se to "opasnostima i izazovima" država može suočiti.

Diplomatska petorka, u kojoj su bili posebni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i italijanski izaslanik Francesco Tallo, sastala se s Vučićem u petak poslije prethodnog razgovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Radio Slobodna Evropa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama – na čemu insistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se spominje podrška koju bi obje strane uzajamno trebale pružiti jedna drugoj u procesu eurointegracija, dok se od Srbije traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Istovremno srbijanski mediji prenose da na graničnom prijelazu Jarinje u nedjelju nije dopušten ulazak vozilima s KM tablicama ako im je registracija produžena nakon sporazuma o tablicama koji je dogovoren u Briselu 23. novembra. 

U nedjelju, u Suvom Dolu, dogodio se incident kada su četverica Albanaca, prema njegovim riječima, pretukla maloljetnog Srbina, a o tom incidentu kosovska policija oglasila se saopćenjem za javnost u kojem ne precizira ko su napadači na mladića.