open-navfaktor-logo
search
Ne očekuje ništa
Vučić: Šutnja EU na Thacijevo kršenje sporazuma "kraj međunarodnog prava"
Više međunarodnopravni ugovori ne znače ništa, kazao je Vučić
01.06.2019. u 11:11
get url
text

Izostanak reakcije Evropske unije na posljednje poruke iz Prištine kojima se direktno odbija poštivanje Briselskog sporazuma znači kraj međunarodnog prava, ocijenio je u petak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u povodu poruke kosovskog predsjednika Hashima Thacija da neće pristati na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

"Vučić: Izostanak reakcije EU-a - kraj međunarodnog prava", naslov je koji otvara internetsku stranicu Radio-televizije Srbije, a ta je vijest među udarnima i na portalu agencije Tanjug.

-Ne očekujem više ništa. Ako oni (EU) nisu reagirali na to što je čovjek (Hashim Thaci) rekao da se predomislio i da neće ispuniti Briselski sporazum (i obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih općina) koji je sam potpisao, jer su se promijenile okolnosti – to je kraj međunarodnog prava. Više međunarodnopravni ugovori ne znače ništa - citiraju RTS i Tanjug Vučićevu ocjenu u Loznici, gde je prisustvovao početku otvaranje fabrike auto-sjedala jedne američke kompanije.

-Evropska unija ponavlja poziv za primjenu svih do sada postignutih dogovora i zaključivanje pravnoobvezujućeg sporazuma o svebuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine - prenio je Tanjug izjavu glasnogovornice iz Bruxellesa Maje Kocijančič.

Ona je, kako navodi agencija, tako odgovorila na pitanje kakva su stajališta i garancije EU-a, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, u povodu odbijanja predsjednika Kosova da primjeni dogovor o formiranju ZSO.

Vučić je u petak poručio i da će Srbija „reagirati na ozbiljan, odgovoran, ali oštar i odlučan način“ nakon što je prethodno predsjednik Kosova u intervjuu kosovskim medijima rekao da će, ako EU nastavi s izoliranjem Kosova, razmotriti mogućnost institucionalnih akcija ili „referenduma za ujedinjenje Kosova i Albanije“.

Thaci je u četvrtak izjavio da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih općina, jer bi to, kako je rekao, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu.

-Tačno je da sam se ranije suglasio sa formiranjem ZSO, ali okolnosti su se promijenile i ne možemo to dozvoliti u zamjenu za viznu liberalizaciju - rekao je Thaci, prenosi Hina.

On je naglasio i da na snazi moraju ostati carinske takse na robu iz Srbije i BiH, čemu se Beograd kategorički protivi i traži njihovo ukidanje kao ključni preduvjet za nastavak dijaloga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.