Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić vjeruje da će imati snage doći do napretka koji, kako kaže, za njih nije lak, a razloge je prenio kancelaru, prenosi Tanjug.

- Dat ćemo sve od sebe da pokušamo pronaći kompromisno rješenje, ali to rješenje ne mogu biti samo naše želje, što i ta riječ jasno ukazuje, i nama i onima drugima u dijalogu - kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Dodao je kako je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredjeljivanje Srbije o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN-u i u OSCE-u.

- Ključno pitanje bili su i regionalni odnosi, imali smo otvoren i sadržajan razgovor i na tome sam zadovoljan - kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije istaknuo je kako ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, navodi, detaljno govorio Scholzu, ali je i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

- Mi svoju riječ držimo i zapadni Balkan će imati mir i stabilnost - naglasio je Vučić.

Kazao je i to da su za Srbiju važne riječi njemačkog kancelara koji je danas u razgovoru u više navrata ponovio da je uvjeren u evropsku budućnost regije zapadnog Balkana.

- Radujem se skoroj posjeti Scholza Beogradu - istaknuo je Vučić.

Njemački kancelar je istakao da je razgovor s Vučićem bio plodotvoran te da je na putu za članstvo u Evropskoj uniji najvažnije da Srbija ostane dosljedna na putu sprovođenja reformi.

- Njemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. U interesu regiona i Evropske unije je da one budu punopravne članice - poručio je Scholz.