open-navfaktor-logo
search
Položen temeljac
Vučić u Sremskoj Rači: Zahvalnost dugujemo vizionaru, predsjedniku Turske
Autoput Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Turska, gradit će se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača - Bijeljina te Požega - Kotroman, granica Srbije sa BiH
08.10.2019. u 18:18
get url
text
get url
text

U prisustvu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, danas je u Sremskoj Rači položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo.

Svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca u blizini granice Srbije i Bosne i Hercegovine prisustvovali su i drugi zvaničnici ovih država, ali i više hiljada građana. Autoput Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Turska, gradit će se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača - Bijeljina te Požega - Kotroman, granica Srbije sa BiH.

Predsjednik Turske Erdogan izjavio je na svečanosti u Sremskoj Rači da "danas svjedočimo historijskom trenutku među našim zemljama". Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja velikog broja projekata koje su realizovali turski investitori i institicuje na području Srbije. Podsjetio je na velike napore uložene kako bi bio realizovan projekat mira na Balkanu, kako je okarakterisao budući autoput od Beograda do Sarajeva.

-Most preko Save čije temelje danas postavljamo vidimo kao most prijateljstva jer on zaista ima posebnu vrijednost za cijeli region - rekao je Erdogan u obraćanju pred više hiljada građana Srbije i BiH u Sremskoj Rači nedaleko od granice dviju zemalja. 

Zajedničko bogatstvo

Izrazio je velika očekivanja od turske kompanije Tasyapi kada je u pitanju realizacija ovog projekta u što kraćem vremenu.

-Naša historijska i kulturna baština je naše zajedničko bogatstvo. Stoga svaki spomenik na ovim prostorima predstavlja mogućnost za našu solidarnost i saradnju - kazao je predsjednik Turske i dodao: "Zbog toga smo u obavezi da gradimo budućnost tako što ćemo iskoristiti inspiraciju koju crpimo iz naše bogate prošlosti."

-Jedan od dokaza da radimo u tom pravcu jeste Ramska tvrđava koja predstavlja jedan od bisera historijske i kulturne baštine čiju je restauraciju uradila TIKA - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao da "danas pored toga postavljamo i kamen temeljac za rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin što će poboljšati putnu komunikaciju u Sandžaku". Podsjetio je da je u saobraćajnoj nesreći na tom putu poginuo Šemsudin Kučević, predsjednik općine Tutin, nakon njegove posjete 2017. godine, i "zato ga se ovdje još jednom sjećam i izražavam saučešće njegovoj porodici i prijateljima". 

{$galerijaFotografija}

Erdogan je rekao i da se danas otvara zgrada suda u Novom Pazaru i džamija "Sultan Valide" u Sjenici čiju je rekonstrukciju realizovala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Turska će nastaviti povećavati investicije širom Srbije, rekao je Erdogan i podsjetio na otvaranje šest fabrika u Srbiji te polaganje kamena temeljca za izgradnju još jedne. 

-Jedini cilj Turske je mir i prosperitet na Balkanu. Ovi prostori su zadnji četvrt vijeka pretrpjeli velike patnje, plaćajući velike cehove. Naše razlike ne smijemo koristiti kao razlog sukoba nego kao naše bogatstvo. Trebamo da unapređujemo našu saradnju u svakom pogledu. Ubijeđen sam da se nećemo zadovoljiti samo sa dosadašnjim projektima nego ćemo nastaviti da uvećavamo broj zajedničkih projekata. Vjerujem da ćemo zajedno graditi bolju budućnost cijele regije - poručio je Erdogan.

Erdogan će večeras okončati dvodnevnu posjetu Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na polaganju kamena temeljca izjavio da danas počinje jedan od najvažnijih događaja u regionu. On je u Sremskoj Rači kazao da je danas veliki dan, zamolivši sve prisutne da najprije pozdrave aplauzom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, ali i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako je rekao, ovaj prostor je bio bez puteva, pun mržnje, a na Balkanu ništa nije bilo potrebno kao putevi bez mržnje, jer nas putevi zbližavaju i upoznaju jedni s drugima. Prema njegovim riječima, samo zajednički u regionu možemo da idemo naprijed, da budemo veći i da pomognemo jedni drugima.

-Samo putevi čine ove puteve jedne drugima dostupnim. Ti putevi nam dovode prijatelje poput Erdogana, kome možemo da zahvalimo za inicijativu za izgradnju autoputa - rekao je.

Tursku i Srbiju povezuje želja da grade

Vučić je naveo i da će za 15 dana biti otvoren autoput Niš-Pirot-Dimitrovgrad, te da ni kilometra kroz Srbiju neće biti a da nije pod autoputem.

-Ovuda neće prolaziti samo putevi i ljudi, nego i razne riječi koje pomažu da se bolje razumijemo. Tursku i Srbiju povezuje želja da gradimo puteve svuda na Balkanu. Turska je danas jedan od naših najvećih prijatelja i tu zahvalnost dugujemo i vizionaru predsjedniku Turske - naveo je.

O ovom putu će se pisati, dodao je Vučić, jer poslije desetina godina će biti izgrađeno ono što je moralo biti izgrađeno mnogo ranije.

Dionica Sremska Rača - Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega - Užice - Kotroman oko 60 kilometara. Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde eura, od čega je oko 220 miliona eura vrijednost dionice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona eura dionica Požega - Kotroman.

Drugi pravac, Požega - Užice - Kotroman, granica Srbije i BiH, dužine oko 60 kilometara, sa koridorom 11 u Srbiji povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se Pojatama poveže sa koridorom 10. Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin - Sremska Rača, počeli su krajem augusta ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.