Vulin je danas izjavio da se u Strategiji nacionalne odbrane kao obavezujućem dokumentu usvojenom u Skupštini Srbije "jasno kaže da je napad na Srbe napad na Srbiju".

Vulin je u Bačkom Jarku, gde mu je uručena Plaketa krajiških udruženja za dosljednu borbu za opstanak Srba u Republici Srpskoj (RS) i zemljama regiona, rekao da Srbi "voljom velikih sila, a nekada i svojim kukavičlukom - kukavičlukom prošlih generacija, ne žive u jednoj državi", ali da mogu i moraju da budu jedinstven politički narod koji će najvažnije odluke o svojoj naciji donositi jedinstveno.

- Prvi put u historiji našeg naroda donijeli smo jedan obavezujuće dokument koji je usvojila skupština, a to je Strategija nacionalne odbrane u kojoj se jasno kaže da je napad na Srbe napad na Srbiju i da je strateška orijentacija Srbije očuvanje RS. Srbi moraju biti jedinstveni. Činjenica da ne žive u istoj državi, ne smije da nas pokoleba. Mi smo jedan narod, moramo da budemo jedinstven politički narod, a sve ostalo će doći samo po sebi - naveo je Vulin, a prenijelo Ministarstvo odbrane.

Vulin je inače poznat po svojim patetičnim i energničnim govorima. Nerijetko, nakon ovako opasnih i žestokih izjava, u javnost izađe njegov šef Vučić, glumeći mirotvorca i spasioca koji rješava problem, i koji "žrtvuje Srbiju zarad dobrosusjedskih odnosa sa BiH". 

Bio je jedan od osnivača Jugoslavenske ljevice, gdje je bio glasnogovornik i zamjenik predsjednika Direkcije JUL-a, stranke koju je vodila Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića. 

Vulin koji često huška na rat, a takva mu je i ova posljednja izjava, ministar je odbrane koji nije služio vojni rok što je opravdao velikom dioptrijom. Prošao je, ako je vjerovati objavama u srbijanskim medijima, nekakvu 15-dnevnu vojnu obuku na koju se sam prijavio. Voli se slikati u uniformi Vojske Srbije.

Današnja Dačićeva izjava o članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću je skandalozna. Nazvao ga je "četničkim unukom i muslimanskim predstavnikom Hrvata u BiH". 

- Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić ne samo da ima krizu identiteta, jer kao četnički unuk na osnovu muslimanskih glasova zastupa Hrvate, već pati i od potrebe da obmanjuje i laže javnost, optužujući me da proklamujem srpsko - hrvatsko jedinstvo u borbi protiv BiH. Gdje i kad sam ja to, Komšiću, pozivao na borbu protiv BiH? I zašto bih, kad Srbija stalno poziva na očuvanje teritorijalnog integriteta BiH. Ali BiH kao države ravnopravnih naroda i entiteta, a ne islamske džamahirije kako tvoj ajatolah Džaferović proklamuje u programu SDA.

Ne prijeti BiH opasnost od mene, već od tvog lažnog predstavljanja kao Hrvata po mjeri Bošnjaka, zbog čega je i nastala kriza u odnosima sa Hrvatskom. Zato i ne žele da te vide ni u Zagrebu ni Hrvati u BiH. Možeš samo sa nekog minareta da bljuješ laži o tome kako Srbi i Hrvati ruše BiH. Komsiću, zapamti, BiH nikad neće biti islamska država, pa makar i sa lažnim hrvatskim kolovođom, već samo država ravnopravnih naroda,  i Srba i Hrvata, a ne samo Bošnjaka - naveo je na kraju Dačić.

Vulinova i Dačićeva izjava u samo jednom danu nisu koincidencija. Naprotiv. Kada se sve to spoji sa političkim napadima iz susjedne Hrvatske, jasno je da se radi o koordiniranim akcijama i djelovanju. 

"Dirljiva" je Dačićeva zabrinutost za Hrvate u BiH. Jasno je da je Vučiću i Srbiji ustvari jedini problem što u Predsjedništvu BiH ne sjedi njima blizak po političkom djelovanju i promišljanjima, Dragan Čović koji bi se sa Miloradom Dodikom očas posla dogovorio oko paklenih planova podjele naše države. 

Dačić je verbalno napao i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića nazivajući ih "ajatolasima iz Sarajeva",  zbog podrške Azerbejdžanu u sukobu s Armenijom.

Nakon što je Džaferović odgovorio da je Dačić bio dio vlasti u vrijeme Slobodana Miloševića, šef srbijanske diplomatije se ponovo oglasio. U izjavi za javnost istakao je da za vrijeme rata nije kročio na teritoriju BiH, niti je učestvovao u bilo kakvim ratnim zločinima.

- Za razliku od mene, Šefik Džaferović je, kao što svi znaju, bio načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica u vrijeme kada su Srbima odsjecane glave od strane Odreda El mudžahedin i Armije BiH u regionu Ozrena, počev od zločina u Vozući, što je bila prva operacija prije Islamske države, u kojoj se brutalno i ritualno odsjecaju glave Srba i sve to se snima kamerama - poručio je Dačić, a prenosi RT Vojvodine.

VEZANI TEKST - Iz Dačića samo otrov: Ajatolasi iz Sarajeva podržavaju Azerbejdžan, a zalažu se za nezavisnost Kosova

Dačić je rekao da su u svemu tome Džaferovićevi i Izetbegovićevi ljudi aktivno učestvovali "rukovođeni idejom stvaranja islamske države, iza čega i dalje stoje".

- Po Džaferoviću, ako smo Srbima mogli bez kazne da odsjecamo glave, što im ne bismo odsjekli i dio teritorije - rekao je Dačić.

Ovakva salva uvreda na račun dvojice šefova države Bosne i Hercegovine, ne pamti se da je izrečena iz susjedstva. Bilo je i do sada "udaranja", ali "bljuvanja vatre" nije. 

Posebno je opasno što su glavni likovi ratni glasnogovornici Mire Marković i Slobodana MIloševića. Retorika kojom se služe istovjetna je onoj iz perioda 90-tih godina na ovim prostorima. 

Vučiću u kontinuitetu treba da proizvodi krize kako u Crnoj Gori, tako i u Bosni i Hercegovini. Sada mu je odlično na vole naletjela ofanziva iz susjedne Hrvatske, te se istovremeno priča o "ugroženosti Srba i Hrvata" u BiH. 

Bolna tačka mu je Kosovo, i stoga nastoji preko svojih jastrebova da koliko-toliko u srbijanskoj javnosti amortizira priče o tome da je u Vašingtonu praktično priznao nezavisnost Kosova. 

No, nije samo Kosovo u pitanju. Riječ je tu svakako i o jednoj od tačaka Memoranduma SANU 2 u kojem je navedeno da se u kontinuitetu treba raditi na destabilizaciji vlada susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire, pomagati otcjepljenje Republike Srpske, te insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu.