Vučić u klinču s hrvatskim novinarima: Poniznost nećete vidjeti

objavljeno: 13.02.2018. u 15:10

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj, nije se želio jasno ograditi od svog govora u Glini 1995. godine.

Nakon posjete Vrginmostu, mjestu u Hrvatskoj s većinskim srpskim stanovništvom, prilikom obraćanja predstavnicima medija, srbijanski predsjednik ušao je u verbalni sukob s hrvatskim novinarima, koji su ga pitali hoće li se izviniti zbog svog govora 1995. u Glini, kada je hrvatsku vlast proglašavao "ustaškom" te govorio kako Glina više nikada neće biti Hrvatska.

- Deset puta sam vam rekao, ali vi mene očigledno ne razumijete. Mi imamo potpuno različita gledanja na stvari. Kad vi ’95. hvalite kao ‘Oluju’ i vama je to praznik, nama je to tuga i to je kod svih Srba. Ali to nije razlog da ne razgovaramo ili je to razlog da me gledate s mržnjom - uzvratio je Vučić.

S obzirom na to da pojedini novinari nisu odustajali od spornog govora, Vučić je ušao u verbalni sukob s njima.

Rasprava s novinarima je potrajala desetak minuta, a Vučić je nekoliko puta pozvao hrvatske novinare "da budu pristojni i da ga ne prekidaju kako bi odgovorio", dodajući rečenicu koju je često izgovarao i u Srbiji kada bi ušao u "okršaj" s predstavnicima sedme sile:

- Pustite me da odgovorim, ali ono šta ja hoću, a ne ono što vi hoćete - prenosi B92.

Novinare je optužio da samo žele "nešto što mogu iskoristiti za osobno ponižavanje predsjednika Srbije ili nekog iz Srbije".

- Taj film, stoti put vam ponavljam, nećete gledati - rekao je Vučić.

Dodao je kako "nema nikakvih teritorijalnih problema s Hrvatskom" te da mu je proteklih dana od uvreda upućenih njemu, teže palo što se na udaru kritika našla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatske građane je pozvao da za nekoliko mjeseci procjene je li poziv da dođe u Hrvatsku bio pametan ili ne, "odnosno hoće li Hrvati u Vojvodini i Srbiji živjeti bolje ili lošije".

- Veoma sam ponosan što se srpska delegacija ponašala racionalno, odgovorno i ozbiljno u trenutku, koji iz raznih razloga za nas nije bio lagan - rekao je srbijanski predsjednik, ponovivši kako će uputiti poziv hrvatskoj predsjednici da posjeti Srbiju i to prije ljeta.