- U FBiH imamo 1.966 testirane osobe i 248 pozitivnih na koronavirus. Od toga, u posljednja 24 sata, bilježimo 32 nova slučaja i novo 341 testiranje. Po kantonima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu imamo 67 oboljelih, Kantonu Sarajevo 35, Zeničko-dobojskom 29, Tuzlanskom 43, Zapadno-hercegovačkom 34, Unsko-sanskom 20, Srednjebosanskom 13, Bosansko-podrinjskom 6 i jedan slučaj u Posavskom kantonu - rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Slijedi najteži dio pandemije i rast zaraženih infekcijom koronavirusa te je stoga neophodno nastaviti sa poštivanjem svih donesenih mjera, poručio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez. On je na konferenciji za medije kazao da su epidemiolozi 24 sata na terenu i da pokušavaju usporiti širenje iako je praćenje svih žarišta sve teže i izazovnije.

Poručio je da se svi moraju pridržavati svih preporuka, biti odgovorni i svjesni da svi mogu oboljeti.

- Moramo izbjegavati okupljanja u kućama i stanovima, ako želimo da imamo stabilnost, iako slijedi najteži dio - istakao je Čerkez.

Obezbijeđeni su alternativni smještaji za izolatorije ili privremene smještaje za one koji krše izolaciju, a ukupno imamo 2.000 smještajnih kapaciteta u FBiH, kazao je danas načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

On je na konferenciji za medije poručio da se mogu napraviti dodatni kapaciteti ako bi taj broj bio nedovoljan.

Istakao je da je Federalna uprava civilne zaštite nastavila sa dezinfekcijom gradova, te da je danas završena dezinfekcija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a da je sutra na redu Zapadnohercegovački kanton.

Osim te aktivnosti Solak je istakao da je Federalna uprava civilne zaštite danas dijelila zaštitnu opremu najugroženijim kategorijama stanovništva.

Poručio je da su sve strukture civilne zaštite na raspolaganju i da prate potrebe stanovništva.