open-navfaktor-logo
search
Brojne čestitke
Za Dan državnosti BiH: Komšiću pisali predsjednici i kraljevi Njemačke, Slovenije, Švedske, Saudijske Arabije...
Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću upućena su pisma zvaničnika brojnih država u kojim najsrdačnije čestitaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine, te ističu prijateljske odnose i podršku našoj državi.
25.11.2021. u 19:42
get url
text

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier u pismu je istakao da je Bosna i Hercegovina za Njemačku blizak partner s kojim sarađuje u duhu uzajamnog povjerenja.

- Njemačka se nedvosmisleno zalaže za evropsku perspektivu BiH te će Vašoj zemlji i ubuduće pružati podršku u provedbi reformi neophodnih za put ka članstvu u EU. Zato je potrebno da politički akteri na lokalu budu svjesni svoje odgovornosti u interesu građana. Polarizacija društva po etničkim linijama nanosi štetu budućnosti Vaše zemlje - istakao je Steinmeier. 

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, poručio je da će Crna Gora, kao iskren prijatelj i pouzdan susjed, uvijek podržavati cjelovitu i suverenu BiH i njenu evropsku perspektivu.

- Ostajemo odlučni da zajedničkim angažovanjem nastavimo da radimo u pravcu daljnjeg razvoja prijateljskih veza i sveukupne saradnje, i time doprinosimo očuvanju multietničke demokratije i vrijednosti antifašizma na kjima počivaju naše države - dodao je Đukanović. 

Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije, naglasio je da se BiH nalazi u zahtjevnom periodu kojeg će obilježiti daljnji razvoj i napredak države.

- Kod suočavanja s izazovima, naročito onim koji su povezani sa provođenjem reformi i očekivanjima Vaših državljana, vjerujem da će prevladati želja za saradnjom i dijalogom, koji će BiH voditi na putu ka evropskim integracijama. Uz ta nastojanja možete i ubuduće računati na podršku Republike Slovenije - poručio je Pahor. 

Carl Gustaf, kralj Švedske, uputio je čestitke i želje za prosperitet građana BiH, kao i Willem Alexander, kralj Nizozemske.

Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev, uz čestitke je naglasio da vjeruje da će tradicionalne veze prijateljstva i saradnje naše dvije države biti nastavljene. 

Čestitku je uputio i kralj Kraljevine Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud, a, između ostalih, i predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda.

- Dijelimo sličan pogled na budućnost regiona Zapadnog Balkana. Aktivno podržavamo BiH na njenom putu ka evropskim strukturama i nadamo se da ćemo održati dinamiku procesa evropskih integracija u idućoj godini - poručio je Duda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.